Співпраця в економічній сфері з Чехією для нас важлива не тільки з точки зору обсягів взаємної торгівлі, але і як фактор сприяння інтеграції України в європейський економічний простір - Геннадій Чижиков

19.11.2019

Найближчі перспективи та пріоритетні напрями українсько-чеського економічного співробітництва, умови ведення бізнесу в Україні та Чехії, досвід інтеграції чеської економіки в єдиний ринок ЄС та інші актуальні питання обговорили на українсько-чеському бізнес-форумі в ТПП України за участю прем’єр-міністрів обох країн. Чеську бізнес-делегацію, до якої увійшли понад 150 представників різних секторів економіки, очолив президент Чеської торгової палати Владімір Длоугі.

«Ми дуже раді і українським, і чеським компаніям, які прийняли рішення взаємодіяти, і наш уряд зробить усе залежне, щоб бізнесу працювалося комфортніше. Україна збереже євроінтеграційний та євроатлантичний шлях розвитку і  максимально поглиблюватиме і ділові, і політичні, і культурні зв’язки з Європою. Ми рішуче налаштовані працювати максимально швидко для того, щоб Україна адаптувала свої стандарти і той досвід, який вже є у Чеської Республіки. Розуміючи загальний масштаб існуючих сьогодні в Україні викликів для бізнесу, ми в Офісі Кабміну створили спеціальний орган для роботи з великими інвесторами. У нас триває тотальне оновлення команди. На ключові позиції в державні органи приходять професійні, порядні, чесні люди з метою принципово змінити систему, аби вона стала більш дружньою для бізнесу. Формування рівних правил гри – це те, що потрібно будь-якій країні для створення успішного бізнес-клімату. Ми щодня працюємо над тим, щоб права нашого й іноземного бізнесу були захищені. Цей форум у ТПП України – важлива історична подія, адже минулого разу прем’єр Чехії приїздив в Україну 10 років тому. Тож сьогодні ми маємо справжній привід для оптимізму», – сказав прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

Чехія залишається одним із найбільш важливих і перспективних торговельно-економічних партнерів України в Європі.  Відновлення двосторонніх бізнес-форумів є вкрай актуальним для посилення взаємодії бізнесу у залученні інвестицій, збільшення обопільної торгівлі, посилення співпраці в окремих галузях економіки обох країн. Такі зустрічі мають вагоме значення для розвитку та поглиблення двосторонніх торговельно-економічних відносин, покращення інвестиційного клімату, а також активізації бізнес-діалогу.

«Співпраця в економічній сфері з Чехією для нас  важлива не тільки з точки зору обсягів взаємної торгівлі, але і як фактор сприяння  інтеграції України в європейський економічний  простір. Для нас також цінний досвід проведення реформ у Чехії 15 років тому під час підготовки до вступу до Європейського Союзу, наближення національного законодавства й інших регуляторних норм до європейських стандартів. Для України, безумовно, дуже корисний чеський досвід реструктуризації промисловості, залучення іноземних інвестицій і сучасних технологій для досягнення нашою країною необхідного рівня конкурентоспроможності на європейському та світовому ринках. Саме на цьому, в тому числі, ми концентруємо нашу увагу в розвитку відносин між ТПП України та  Торговою палатою Чеської Республіки», – сказав президент ТПП України Геннадій Чижиков.

У рамках роботи форуму відбулись В2В-перемовини  між представниками ділових кіл України та Чехії,  підписано 4 контракти та меморандуми про співпрацю.

Форум продемонстрував наявність інтересу до співробітництва бізнесу двох держав у таких сферах, як харчова промисловість, машинобудування, ІТ, креативні послуги та туризм.

«Україна є стратегічним партнером Чеської Республіки не лише в політичному, а й економічному значенні. У нас велика історія та традиції відносин і між країнами, і між окремими підприємствами. Тож нам є над чим працювати. Я переконаний, що потрібно налагоджувати контакти не тільки на політичному, а й на людському рівні: мають співпрацювати райони, міста і селища. Сьогодні тут присутні безліч представників українських і чеських фірм. Думаю, це свідчить про бажання обох сторін і надалі підтримувати зв’язок. А ми, у свою чергу, створюватимемо умови для такої співпраці», –   сказав Андрей Бабіш,  прем'єр-міністр Чеської Республіки.

Нагадаємо, Торгово-промислова палата України є платформою для формування бізнес-зв’язків і комунікацій між національним та зарубіжним бізнесом і владою.  Місія Торгово-промислової палати України  – створення та підтримка сприятливого середовища для ведення бізнесу в Україні і посилення міжнародної ділової співпраці «Україна-Світ». Мета – розвинутий і сильний вітчизняний бізнес.