Юрій Печерський: У фокусі Швейцарії сьогодні – інновації

30.08.2018

Представник ТПП України в Швейцарії та Ліхтенштейні про особливості бізнес-співпраці України зі Швейцарією.

Товар повинен відповідати місцевим нормам

Для постачання на швейцарський ринок продукції або послуг необхідно пройти серйозну сертифікацію. Тобто, товар повинен повністю відповідати місцевим нормам. Так само потрібно мати контрагента або самостійно легалізувати товар на території Швейцарії. На сьогоднішній день значною перешкодою для взаємної торгівлі є відсутність угоди між Міністерством економіки України та швейцарським Import Promotional Office. Тому ми в індивідуальному порядку зв’язуємося з виробниками і допомагаємо в пошуку партнерів.

Фокус – на інновації

Швейцарський ринок – це невеликий, але ємний високоліквідний ринок, який не регулюється законами Європейського Союзу. Хоча Швейцарія, як відомо, не є членом ЄС, а є тільки членом Шенгенської угоди.

Вартість товарів і послуг у Швейцарії вища, ніж у всіх країнах ЄС. Середній рівень життя так само вищий, ніж у сусідніх державах. Фокус уваги Швейцарії сьогодні найбільш за все спрямований на інновації. Інноваційний ринок – це, насамперед, впровадження нових технологій.

Поки що Швейцарія перепродає українську продукцію іншим країнам

Для українського експорту до Швейцарії перспективними напрямами є продукти харчування, товари народного споживання та high-tech сервіс, тобто високі технології.

На сьогоднішній день 90% європейських лиж виробляється в Україні.

Торговий баланс зі Швейцарією досить високий. Але це відбувається за рахунок того, що міжнародні торговельні компанії, що базуються в Швейцарії, купують продукти харчування та сільгосппродукцію в Україні для подальшого перепродажу третім країнам. Тобто, на ринок Швейцарії вона не потрапляє.

Як звернутися до представництва ТПП України у Швейцарії?

Звернутися до нас дуже легко. На сайті ТПП України є адреса електронної пошти та телефон. Я завжди на зв’язку і наше представництво завжди готове надати консультативні послуги з пошуку партнерів, розвитку бізнесу й інших питань. Є адреса офісу представництва в Лугано,куди можна приїхати особисто.

Яку підтримку бізнесу надає представництво ТПП України у Швейцарії?

Ми займаємося організацією конференцій, зустрічей і міждержавних візитів. Постійно взаємодіємо з посольствами як України в Швейцарії, так і Швейцарії в Україні, з торговими офісами міністерств економіки двох країн для виходу на цей ринок продукції українського походження.Проте, вітчизняні бізнесмени повинні розуміти, що представництво ТПП України не займається продажем тих чи інших товарів або послуг. Ми сприяємо просуванню бізнесу українських підприємців. Але слід зауважити, що наші послуги платні, адже всі витрати на утримання представництва несемо самостійно. Ми завжди надамо консультативну допомогу, а також зорієнтуємо, яку виставку або конференцію буде корисно відвідати. Двері представництва Торгово-промислової палати України в Швейцарії завжди відкриті.

Теги: експертна думка, представник ТППУ