Чернігівська ТПП підтримує законопроєкт про внесення змін до системи оподаткування прибутку юридичних осіб

14.08.2020

12 серпня Чернігівська ТПП заявила про підтримку законопроєкту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування податком на прибуток підприємств», результатом якого має стати поліпшення умов ведення бізнесу на Чернігівщині та ще у 4 регіонах України.

Президент Чернігівської ТПП Костянтин Іванов заявив про сенсаційні зміни в системі оподаткування прибутку юридичних осіб, які будуть внесені в рамках експерименту у 5 областях України терміном на 15 років і вступить в дію з 01.01.2021 року. Результатом таких змін має стати підвищення інвестиційної активності, спрямування прибутку підприємств на розвиток та технологічне оновлення виробництв, спрощення ведення бізнесу та збільшення кількості робочих місць. Разом з тим, документ містить нововведення, які призведуть до значних ускладнень для малого та мікро бізнесу і це потребує коригування.

Після прийняття цього Законопроєкту, частина прибутку підприємства, яка спрямовується на внутрішній розвиток, не буде оподатковуватись взагалі!

За словами авторитетного консультанта з опадаткування, директора ПП “Консалтинг-Центр” Василя Цурія, запропонований варіант оподаткування операцій з платниками єдиного податку:

• по-перше, різко зменшить обсяги із закупівлі товарів і послуг у платників єдиного податку, ціна на які найчастіше нижча, ніж у великих постачальників, а якість не гірше;
  • по-друге, різко зменшить потребу в таких послугах, що призведе до скорочення кількості платників єдиного податку.

Ускладнення з веденням бізнесу можуть виникнути і у тих пеперобників, які співпрацюють з фермерами. Про це розповіли керівники підприємств "Джі-Ен-Ел" Логінова Людмила, керівник переробної компанії “Вимал” Сергій Самоненко. “Змін до оподаткування на прибуток ми чекали давно. Важко переоцінити ту перспективу, яка відкривається для промисловості в частині самоінвестування у переоснащення основних фондів.

Разом з тим, скорочення ресурсу сировини через ускладнення роботи з фермерськими господарствами призведе до зупинки невеликих переробних підприємств. А саме вони забезпечують експорт готової продукції"

Чернігівська ТПП, представляючи інтереси регіонального бізнесу, повідомляє про колективне звернення до Уряду та Народних депутатів відповідних комітетів. Це колективне звернення містить конкретні пропозиції щодо коригування тих норм Законопроєкту, які можуть нівелювати весь позитив, що стоїть на меті цього економічного експерименту для бізнесу, а значить і для бюджету країни.