Європейська відповідність: навчаємось продавати за правилами ЄС

22.01.2020

Основними перешкодами для українських підприємців у торгівлі промисловими товарами з ЄС є технічні бар’єри. Як визначити їх і подолати - цьому навчалися представники бізнесу Дніпропетровщини на тренінгу, організованому Дніпропетровською торгово-промисловою палатою спільно з ТПП України в рамках проекту «Будуємо зв'язки для успіху в експорті», який реалізовується за підтримки проекту Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) «Підтримка рамкових умов для торгівлі».

Дводенний захід під назвою «Як довести, що Ваша продукція відповідає технічним вимогам ЄС», що відбувся 21-22 січня, став базовою допомогою підприємцям, які мають намір продавати свою продукцію до Європи.

Тренери Галина та Валерій Перепелиці, сертифіковані консультанти з експорту до ЄС та питань технічного регулювання, надали представникам підприємств різних галузей виробництва покроковий алгоритм доведення відповідності продукції технічним вимогам Євросоюзу.

Ключовими темами тренінгу стали питання промислового безвізу та відповідності вимогам ЄС – що має знати та розуміти виробник, який планує експортувати свій товар до Європи, що необхідно зробити підприємствам для доведення відповідності своєї продукції стандартам Євросоюзу, як визначити та обґрунтувати чинники небезпеки, знайти регуляторні вимоги та потрібні стандарти, визначити необхідні заходи і підготовити документацію.

Особливістю тренінгу стали практичні вправи з презентацією результатів та розбір конкретних ситуацій учасників тренінгу, які висловили свої враження в позитивних коментарях.

Еліна Шипунова, ТОВ «ДДАП-РАКС»: «Наше підприємство є виробником напівоброблених залізничних осей. Ми виробляємо понад 150 типорозмірів вагонних, локомотивних осей, осей для дизель – та електропоїздів, метрополітену, внутрізаводського транспорту. Обсяг продажів, з моменту заснування підприємства склав 1,4 млн. напівоброблених осей. Основними споживачами нашої продукції є вагонобудівні та вагоноремонтні заводи України, близького зарубіжжя, США і Канади. В даний час підприємство активно розвиває напрямок – ринок Європейського Союзу. Ми вже робили поставки в ЄС, маємо необхідний сертифікат. Але є деякі питання, з яких нам вкрай необхідно отримати актуальну інформацію. На тренінг я прийшла саме з цією метою - отримати відповіді на питання, важливі для нашого підприємства, а саме – питання взаємного визнання лабораторій випробувань, а також законодавство України щодо технічного регулювання в галузі нашого виробництва. Дуже вдячна тренерам, які надали допомогу й підказали, куди можна звернутися за необхідною інформацією та вирішенням проблеми. Хочу сказати, що дуже достойний тренінг. Прекрасні спікери, які надають інформацію доступною мовою. На сьогоднішній день такі тренінги необхідні. Й не тільки для підприємств нашого типу, але й для всіх інших українських виробників. Зараз ситуація складна, але я впевнена, що ми врешті отримаємо спрощення процедури експорту завдяки тим крокам, які вже робляться, зокрема, отриманню промислового безвізу. Вважаю, що такі тренінги необхідно проводити частіше, кожного кварталу. Бо інформація зараз настільки динамічно змінюється, що треба встигати за нею. Такі заходи мобілізують й допомагають в майбутньому просувати українську продукцію на ринок ЄС. А нашу українську продукцію я вважаю найкращою!».