(044) 584-28-24  
м. Київ, вул. Велика Житомирська, 33

Перша галузева горіхова онлайн конференція – що, де, як?

16.09.2020

15 вересня відбувся перший галузевий горіховий вебінар у Дніпропетровській ТПП, який розпочинає цикл онлайн-конференцій з актуальних питань розвитку горіхової галузі в Україні.

Дніпропетровська торгово-промислова палата стала партнером заходу, що проводиться в рамках проєкту ІТС (International Trade Centre) «Сприяння виходу малих і середніх підприємств плодоовочевого сектору на зовнішні ринки та включення їх у ланцюжки доданої вартості» за ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Українська горіхова асоціація».

Президент ВГО «Українська горіхова Асоціація» Геннадій Юдін розповів про необхідність формування конкурентних переваг українського горіха на зовнішніх ринках. Важливим кроком в цій справі стане створення нової Горіхової візитки України, спрямованої на підтримку інтеграції українських виробників горіхів, переробників та експортерів для їх доступу до нових ринків. З метою формування конкурентних переваг українського горіха і фундука на зовнішніх ринках, створення стійкого іміджу, його визначеності і забезпеченості в стратегічній перспективі Горіхова візитка України включатиме в себе інфраструктуру галузі: від вирощування саджанців і створення промислових садів, до переробки горіхів і фундука, подальшого експорту. Крім того, презентаційний відеоролик про горіхову галузь України та електронний каталог українських виробників горіхів, переробників та експортерів, які ITC планує розміщувати на майбутніх міжнародних виставках і онлайн заходах, інших зустрічах і презентаціях за кордоном. Пан Юдін також зазначив проблеми горіхової галузі. Це - зростаюча конкуренція на світовому горіховому ринку. Вона підштовхує українських горіховодів до створення промислових садів з інтенсивними горіховими сортами. Але, на думку фахівця, наразі однією з найбільших проблем в галузі є нестача систематизованого досвіду створення та обслуговування таких садів. Бо горіховий промисловий сад — це довготривалий проєкт, протяжністю в декілька десятків років.

Велику увагу на вебінарі було приділено одному з найважливіших питань для горіховодів та усіх садівників  – державній підтримці. Про умови участі у програмі та порядок оформлення документів надав інформацію заступник начальника управління садівництва, виноградарства та виноробства Мінекономрозвитку Леонід Сухомлин.

Про що ще йшла мова на вебінарі? Про тенденції розвитку горіхової галузі та інноваційні технології. Цією інформацією поділився національний консультант проєкту ІТС Олексій Єрохін.  Аналіз тенденцій світового горіхового ринку, за словами Олексія Єрохіна, показує швидке підвищення продажів цих плодів. Причина в тому, що у світі зростає мода на здоровий спосіб життя, на вегетаріанство та веганство. Також прискорюється життєвий темп людини й росте її потреба в поживних перекусах. Все більше виробляється здорових снеків, які спрямовані на задоволення попиту активних людей.  Волоські горіхи є головною статтею експорту продукції садівництва України. Зростає їх продаж на експорт в шкаралупі. Тому що саме вона активно використовується у фармацевтичній промисловості, часто застосовується у вигляді добрив. Шкаралупа може виконувати функцію палива. З неї створюють паливні брикети або пелети, які відмінно підходять для котлів, мангалів, камінів. Це екологічно чисте топливо, яке користується великим попитом у Європі.

До речі, ще 6-7 років тому ніхто не сприймав всерйоз Україну та вирощений тут волоський горіх як вагомого виробника і конкурентного експортера. На сьогоднішній день ситуація в корені змінилася. Про експорт продуктів горіхової галузі та їх підготовку до експортного процесу, про формування експортних партій та особливості співпраці промислових садів з переробниками та експортерами учасникам вебінару розповіли керівники київських підприємств «Родинний сад» та «Фаетон ІНК», а також  «ГРОУ АП ВЕЛЛ» із Золотоноші.

І ще важлива інформація для представників горіхової галузі. В Україні ініційовано створення національного кластеру з виробництва фундука, який сприятиме просуванню українського горіха на світовому ринку. Кластер «Фундук України» - це добровільне бізнес-об'єднання, в якому зможуть приймати участь всі фундукові сади, незалежно від розміру їх площ. Головним завданням кластеру стане добровільне залучення промислових садів до участі в створенні консолідованих збірних партій фундука, як експортованих на зовнішній ринок, так і реалізованих всередині України.
Як зазначив Максим Шейко, засновник компанії  Filbert, який створив найбільшу плантацію фундука в Україні, для європейських країн кооперація аграріїв – це звичне явище. Для нас же ще незвичне. В нас вже існує кооперація з переробки фундука в шкаралупі, яка допомагає дрібним аграріям. А зараз  вирішили створити 3 переробних центри, які працюватимуть в одному коопераційному ланцюжку для консолідації збірних партій фундука для центрального, південного та західного регіонів України. Але, підкреслив Максим Шейко, створення поки тільки трьох переробних центрів фундука не забезпечить його переробку повністю. Тому  ряд виробничих підприємств, які входять до складу «Української горіхової асоціації», вже отримали замовлення на створення нових технологічних ліній з переробки та сушіння горіха.

Тож, підсумовуючи першу онлайн конференцію представників горіхової галузі, можна зазначити – захід був насичений корисною, важливою для горіховодів  інформацією. Дніпропетровська ТПП давно співпрацює з Українською горіховою асоціацією, яка входить до лав Палати. ДТПП розробляє спеціалізовані навчальні проєкти, допомагає в просуванні бренду та налагодженні експорту. І сьогодні приймає активну участь у створенні нового спільного проєкту, про який говорилося вище – горіхового кластеру «Фундук України». Тож запрошуємо усі зацікавлені компанії приєднуватися до нас і отримувати оперативні новини та необхідну допомогу з будь-яких питань щодо експорту продукції.