Запорізька торгово-промислова палата звітує про реалізацію проєктів для бізнесу

18.03.2021

18 березня у ВЦ «Козак-Палац» відбулося засідання Ради Запорізької торгово-промислової палати за участю керівників великих промислових компаній регіону, представників малого та середнього бізнесу.

За словами президента Запорізької ТПП Володимира Шамілова, 2020 рік став початком періоду випробувань і змусив зосередитися на реалізації запланованих програм, у тому числі й міжнародних, з використанням нових організаційних форм спілкування і надання послуг.

Особливо затребуваними стали індивідуальні маркетингові дослідження для компаній при виході на нові ринки, для вибору найкращого шляху побудови експортної стратегії, розвиток кластерних ініціатив, формування майданчику «PRO_Business».

У числі перспективних проєктів - кластер «Інжиніринг. Автоматизація. Машинобудування». У 2020 році заручився міжнародною підтримкою Програми ООН із відновлення та розбудови миру, що реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Наразі розвиток кластерного напряму продовжується спільно з Вільнюською торгово-промисловою і ремісничою палатою – в рамках двостороннього проекту, спрямованого на покращення експортних можливостей малого та середнього підприємництва у Східній Європі.

Міжнародні проєкти Палати

Підведені перші підсумки реалізації ініціативи «EU4Business» Європейського Союзу за підтримки ЄБРР, яка тривала з 2017 по 2020 рік. На базі Запорізької торгово-промислової палати створений Центр інформаційної підтримки бізнесу м. Запоріжжя. За цей час проведено понад 50-ти форумів і тренінгів, в яких взяли участь більше 3000 учасників.

Наприкінці 2020 року ЦІПБ м. Запоріжжя увійшов до складу громадської спілки «Мережа центрів інформаційної підтримки бізнесу» (12 регіонів України). Плануються нові програми і заходи.

Проєкт GIZ - Програма федерального міністерства економіки та енергетики для управлінських кадрів Німеччина – Україна «Fit for partnership with Germany».

За час існування програми понад 50-ти топ-менеджерів запорізьких компаній – членів Палати пройшли стажування у Німеччині. Наразі проект продовжується у режимі онлайн.

Конгресно-виставкові заходи

У вересні у виставковому центрі «Козак-Палац» проходив Запорізький Промисловий Форум, який традиційно відбувається у травні. Власну продукцію презентували понад 100 учасників, близько 300 українських і закордонних торгових марок.

Четвертий міжнародний екологічний форум «ЕКО Форум» у комбінованому онлайн/офлайн форматі об’єднав українських і закордонних експертів з питань охорони довкілля, представників бізнесу, науки, освіти навколо теми кліматичних змін. У форумі взяли участь понад 80-ти українських і закордонних спікерів.

Освітні заходи

Зокрема, разом з провідними українськими експертами Запорізька палата підготувала дві серії навчально-консультаційних заходів для бізнесу, що реалізовані за проєктом «Антикризова платформа «Єднаємо бізнес Запорізького регіону – перемагаємо кризу разом!» в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Також актуальні теми навчальних заходів: участь у публічних закупівлях, управління фінансами, податкові і законодавчі зміни, екологія.

Щодо експертних послуг

Однією з найзатребуваніших послуг у березні – травні 2020 року стало засвідчення форс-мажорних обставин.

Протягом року видано понад 100 сертифікатів про засвідчення форс-мажорних обставин, надано більше 450 консультацій.

Надання консалтингових послуг з питань системного управління якістю – підприємствам і адміністративним установам

Зокрема, у 2020 році перший наглядовий аудит системи менеджменту якості на відповідність вимогам стандарту ДСТУ ISO 9001:2015 проведений для Департаменту надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва Запорізької міської ради. (У 2019 році спільно з компанією «Глобал Сертифік» виконано сертифікаційний аудит).

Для польської компанії – виробника пакувальних матеріалів – проведено наглядовий аудит відповідно до стандарту SA 8000, який підтвердив використання соціально-відповідальних підходів у діяльності підприємства.

Сервіси інформаційної підтримки бізнесу

Презентаційний інструмент для бізнесу - проєкт PRO_Business – B2B-каталог запорізький компаній.

Це онлайн-платформа, присвячена бізнес-спільноті Запорізького регіону.

Цифровізація створює нові можливості для співпраці з іншими компаніями.

Наприкінці 2020 року відкрито для відвідувачів Маркетплейс промислового інжинірингу – місце зустрічі попиту і пропозицій у запорізькому кластері «Інжиніринг. Автоматизація. Машинобудування».

Сайт вже доступний українською і англійською мовами.