Запорізькій торгово-промисловій палаті – 80!

14.02.2020

Запорізька палата є частиною національної та світової системи Торгово-промислових палат. У складі Міжнародної торгової палати нині більше 45 мільйонів компаній у понад 100 країнах світу. Серед них – і запорізькі підприємства.

Послуги Палати сертифіковані на відповідність міжнародним стандартам.

Діє у відповідності з Законом України «Про торгово-промислові палати в Україні»

За успішну діяльність колектив Запорізької торгово-промислової палати відзначений високими нагородами. У їх числі -  почесна грамота Кабінету міністрів,  грамота Верховної Ради України «За заслуги перед Українським народом».

Найбільша в регіоні бізнес-асоціація – Запорізька торгово-промислова палата – святкує 80-річчя. Це сучасна організація з надання бізнес-послуг, розпорядник виставок і форумів у регіоні, партнер впливових українських і закордонних асоціацій.

Президент Запорізької торгово-промислової палати

Володимир Шамілов:

- Запорізька торгово-промислова палата об’єднує понад 500 компаній регіону, що працюють у різних галузях промисловості, представляють освіту, науку, сферу послуг, консалтинг. Разом з великими промисловими компаніями, малими та середніми підприємствами регіону ми пройшли багато відповідальних періодів, вчилися, вдосконалювалися, відкривали нові ринки. Сьогодні ми продовжуємо зростати, щоб бути сучасними та корисними для бізнесу.

Щоб привітати Палату з ювілеєм, 12 лютого до ВЦ «Козак-Палац» завітали почесні гості. У їх числі – ветерани палатівського руху, дипломати, представники обласної та міської влади, Торгово-промислової палати України, керівники запорізьких підприємств, освітніх закладів, міжнародні партнери.

Своєрідним подарунком для бізнесу стало видання книги «PRO_Business», яке об’єднує спогади і поради від засновників Палати, досвід великих промислових компаній, історії успіху власників малого та середнього бізнесу, презентаційну інформацію про компанії – члени Запорізької ТПП.

Ця книга дає старт однойменному проєкту – міжнародному В2В-каталогу компаній «PRO_Business», що допоможе потужніше заявити про запорізькі підприємства у світі, розширити мережу ділових контактів.

Як все починалось

Запорізька торгово-промислова палата вп’ятеро молодша за прародительку світового палатівського руху - Торгово-промислову палату Марселя, яка була заснована у 1599 році купецтвом і виробниками мануфактур. Втім, теж має власну унікальну історію.

1939 рік: утворено Запорізьку область, в адміністративних межах якої вже працював потужний промисловий комплекс. Саме тоді формуються  передумови для створення у 1940 році Бюро товарних експертиз відділу торгівлі облвиконкому – прообразу нинішньої Запорізької торгово-промислової палати.

Йшов час, змінювались економічні реалії. Поряд з традиційними експертними з’являються інформаційні послуги, потім - зовнішньоекономічні.

Одним із найвідповідальніших періодів стали 90-ті роки минулого сторіччя. Втрата традиційних ринків, дефіцит спеціалістів із зовнішньоекономічної діяльності ускладнювали економічну ситуацію у країні. Палата активно шукала підтримки у європейських партнерів. І зусилля були виправдані. Запорізька ТПП підписала першу міжнародну угоду з Промислово-торговою палатою Манхайма (Німеччина). Незабаром до Запоріжжя прибули понад 30 німецьких бізнесменів. Ця подія стала прикладом для інших країн. Почався активний обмін делегаціями, перемовини з представниками бізнес-кіл Австрії, Болгарії, Італії, Туреччини, інших країн. Встановлюється система взаємовідносин з палатами-партнерами.

Разом зі світом

Сьогодні партнери Запорізької ТПП є в Європі і країнах Близького Сходу, в Азії і в Латинській Америці – діє понад 70 двосторонніх угод про співпрацю. Є підтримка з боку міжнародних проєктів.  На базі Запорізької палати працюють Центр інформаційної підтримки бізнесу (у рамках ініціативи ЄС «EU4Business» за підтримки ЄБРР), Центр підтримки експорту (проєкт «ПРОМІС», Канада),  реалізується партнерство з програмами GIZ «Fit for partnership with Germany», Міжнародним торговим центром ITC (Швеція).

Це надає можливості безкоштовного стажування за кордоном, компенсації витрат на консалтинг, спеціальні умови кредитування. А також – комунікації на форумах, тренінгах, консультації від авторитетних українських та зарубіжних експертів.

Заявити про себе

Ефективний майданчик для презентації бізнесу, налагодження нових ділових контактів – виставковий центр Запорізької торгово-промислової палати «Козак-Палац». Відомими виставковими брендами є Запорізький промисловий форум, «АгроТехСервіс», «Домострой», «Енергозбереження та будівництво», Форум освіти, «Ювелірний світ». Старт новим проєктам надають форум інтеграції та кооперації «ІнКо Форум», соціально важливий «Еко Форум»,  фестиваль «Startup Fest».

Професійно – для бізнесу

Щорічно в Запоріжжі, Бердянську, Мелітополі, інших районних центрах експерти Запорізької ТПП надають більше 20 тисяч послуг для бізнесу.

Зокрема, звернувшись до Палати, великі компанії і приватні підприємці отримують послуги з супроводження ЗЕД, експертизи, сертифікації походження товару, митного декларування, розробки і сертифікації систем менеджменту якості, юридичну підтримку, послуги перекладу.

Система менеджменту якості послуг відповідає вимогам міжнародного стандарту ISO 9001.

Коли відбуваються зміни в законодавстві, технічних умовах експорту продукції, бізнес-спільнота знає, що авторитетну консультацію вони отримають в Запорізькій торгово-промисловій палаті. Будучи драйвером якісних змін, Палата допомагає підприємцям стати впевненішими, відкрити свої конкурентні переваги і гідно презентувати Запорізький регіон в Україні і світі.