Бізнес навчали тонкощам користування європейськими програмами

30.11.2017

У контексті ратифікації Угоди про участь України в програмі ЄС «Конкурентоспроможність підприємств малого і середнього бізнесу (COSME) (2014 –2020)», затвердженої Президентом України, Торгово-промислова палата України разом із Інститутом фізики НАН України (члени консорціуму «EEN-Ukraine») провели інформаційний день для українських компаній, підприємців і підприємств стосовно можливостей мережі EEN– невід’ємної складової програми COSME.

За допомогою EEN українські підприємці можуть шукати потенційних покупців продукції в ЄС та інших країнах – учасницях EEN, розміщувати комерційні замовлення, поширювати/відстежувати комерційні пропозиції, знайомитися та залучати новітні технології з-за кордону, знаходити інвесторів і партнерів у ЄС та інших країнах-учасницях, у т.ч. для створення спільних підприємств тощо. Цей віртуальний торговельний майданчик охоплює 65 країн, де працюють понад 600 бізнес-асоціацій. Це також понад 2,5 млн компаній-учасниць, більш ніж 16 тис технологічних розробок і бізнес-пропозицій, до100 великих заходів для бізнесу. Для України нині доступні 25 підпрограм, які класифіковані за 3-ма напрямками: полегшення виходу МСБ на зовнішні ринки – надання консультативних послуг щодо експортно-імпортної діяльності МСБ на ринках ЄС; покращення умов для конкурентоспроможності; формування культури ведення бізнесу – освітні програми, семінари, секторальні тренінги, програми з обміну.

«Однією з головних проблем українського бізнесу сьогодні лишається непоінформованість стосовно тих можливостей підтримки та розвитку, які вже існують в Україні. Йдеться як про міжнародні, так і національні інструменти підтримки. Розуміючи велике значення даного питання для вітчизняних підприємців, ми й організували цей захід. Програма ЄС COSME сприяє розвитку малого та середнього підприємництва, покращує бізнес-клімат і поширює підприємницьку культуру. COSME відкриває доступ до понад 900 млн євро грантів і технічної допомоги», - сказав Влад Кавелін, провідний інженер відділу міжнародної науково-технічної діяльності, трансферу технологій та захисту інтелектуальної власності Інституту фізики НАН України.

Консорціум EEN-Ukraine був створений у 2011 році з метою інформування та залучення українських підприємств до використання можливостей програм COSME, HORIZON 2020 та усіх інших програм і проектів фінансової підтримки ЄС, доступних для України. Основні цілі Консорціуму EEN-Україна: стимулювання інноваційної активності українських компаній, забезпечення інформацією та практичними консультаціями.

Подавати заявки та брати участь в EEN можна через членів консорціуму EEN-Ukraine, одним із яких є ТПП України. Послуги членів консорціуму в рамках EEN є безкоштовними. Експерти надають консультації та підтримку у пошуку партнерів (у тому числі з ЄС) для спільної участі у проектах COSME, роз’яснюють правила конкурсіві тендерних процедур, сприяють налагодженню бізнес-контактів у рамках мережі EEN тощо.

«Ми відповідаємо на запити європейських учасників EEN, робимо вибіркову оцінку проектів комерційних і технологічних профілів, що розміщуються в системі EEN, а також навчаємо користуванню усіма можливостями системи, допомагаємо у пошуку партнерів у ЄС для участі у проектах. Багато проектів COSME передбачають формування міжнародного консорціуму учасників, як правило, це не менше чотирьох організацій із не менш ніж трьох різних країн», – сказала Ольга Шубіна, головний консультант Проектного офісу ТПП України.

Нагадаємо, що 9 березня 2017 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про ратифікацію Угоди між Урядом України і Європейським Союзом про участь України в програмі ЄС «Конкурентоспроможність підприємств малого і середнього бізнесу (COSME) (2014–2020)». Це дає змогу Україні реалізовувати проекти за такими напрямами програми: покращення умов доступу малих і середніх підприємств на ринки; покращення умов для конкурентоспроможності; формування культури ведення бізнесу.

Теги: ТППУ, Бізнес, підприємництво, EEN, семінар, проектний офіс, проектний офіс ТПП України

УСТАНОВЧЕ ЗАСІДАННЯ УКРАЇНСЬКО-БРИТАНСЬКОЇ ДІЛОВОЇ РАДИ

29 тра 11:00-12:00
Торгово-промислова палата України висловлює свою повагу і запрошує долучитися до участі в установчому засіданні Українсько-Британської ділової ради.Під час заходу буде також обрано голову Українсько-Британської ділової ради. Основним напрямом роботи Українсько-Британської ділової ради мають стати заходи з активізації та поглиблення ділових відносин між Україною та Великобританією (економічні саміти, бізнес-форуми, ділові місії, дослідження ринків, пошук партнерів тощо). До участі у заході запрошуються українські компанії, що вже працюють або зацікавлені у встановленні ділових стосунків з Великобританією. Головною метою діяльності Українсько-Британської ділової ради буде ● сприяння розвитку українсько-британських ділових і торговельно-економічних зв’язків; ● диверсифікація структури та збільшення обсягів товарообігу між двома країнами; ● пошук і втілення оптимальних моделей та форм ділового співробітництва; ● налагодження двосторонньої виробничо-технічної та інноваційно-інвестиційної кооперації; ● створення сприятливих умов для спільної взаємовигідної виробничої, торговельної, транспортної, будівельної, фінансово-кредитної, страхової, науково-дослідної та інших видів діяльності; ● сприяння створенню спільних підприємств у різних галузях економіки, інвестиційних фондів, торгових компаній, відкриттю філій і представництв діючих суб'єктів господарювання, а також всебічний розвиток усіх видів підприємництва, не заборонених законодавством України та Великобританії; ● підтримка різних форм двостороннього ділового, освітнього, наукового, культурного і туристичного обміну між Україною та Британією. Передбачається, що Українсько-Британська ділова рада буде діяти на засадах добровільності та рівноправності її учасників, буде відкритою для вступу нових членів і зацікавленою у взаємовигідних партнерських відносинах з іншими організаціями та установами. Запрошуємо всіх зацікавлених взяти участь у вищезгаданому установчому засіданні. Формат зустрічі - онлайн. Посилання в кімнату вебінару буде надіслано зареєстрованим учасникам на пошту за день до події. Формат зустрічі:: онлайн Реєстація за посиланням: https://forms.gle/Fm7jRyaPDpvoCbQS7 Контактні особи в Дирекції міжнародного співробітництва: Дар’я Данік, +380974004100, ddv-i[email protected] Карина Вольф, +380671122041, [email protected]