Бізнес-об’єднання закликають Європейську Комісію до термінової підтримки українських МСП

13.07.2022

ТПП України разом з Європейським соціально-економічним комітетом і Європейською Бізнес Асоціацією надіслала спільного листа до Європейської Комісії із закликом до термінової підтримки українських МСП

Група роботодавців EESC та її українські партнери, Торгово-промислова палата України та Європейська Бізнес Асоціація України, переконані, що майбутнє України має ґрунтуватися на процвітаючій економіці, яка сприятиме розвитку для всіх українців, і допоможе Україні на шляху до членства в ЄС.

У документі зазначено:

«Вітаючи заходи підтримки, якими Європейський Союз відповів на війну в Україні, ми настійно закликаємо до цільової підтримки, щоб конкретно допомогти українським МСП під час цієї війни. Така допомога має започаткувати та розвинути наступні ініціативи:

• Допомога МСП у відкритті офісів/виробничих потужностей у безпечніших частинах країни та у відкритті тимчасових офісів/виробничих потужностей у сусідніх країнах ЄС,
• надання комплексної допомоги, включаючи юридичну підтримку та консультації, щодо ведення бізнесу в ЄС,
• Створення широкомасштабної B2B-платформи пошуку партнерів, що включає всі сектори,
• Полегшення доступу українських компаній до інформації про експортні можливості,
• Забезпечення належної інфраструктури та логістики, щоб допомогти тим МСП, які залишаються в Україні, переміщувати свої матеріали та продукцію,
• Надання доступу до фінансування,
• Сприяння участі українських МСП у різноманітних програмах та грантах,
• Підтримка українських МСП у цифровому переході, що полегшить їхній доступ до ринків за межами України,
• Надання пільгових умов на виставках для представників малого та середнього бізнесу з України та надання безкоштовної площі для стендів, а також організація бізнес-турів для керівників українських компаній за кордон для обміну досвідом з іноземними компаніями».

Автори звернення наголошують, що «українським малим і середнім підприємствам потрібно вижити зараз, щоб завтра бути основою відбудови України… Ми вважаємо життєво важливим, щоб будь-яка допомога та підтримка малого та середнього бізнесу та питання реконструкції, поширювалося на всі регіони України, враховуючи регіональні особливості та потреби кожного регіону».

Крім того, для української спільноти малого та середнього бізнесу вкрай важливо, щоб українські бізнес-організації могли продовжувати надавати підтримку та консультації українським малим та середнім підприємствам. У цьому відношенні підтримка також має бути спрямована на МСП та бізнес-організації в Україні.

З листом можна ознайомитись тут.

Теги: Європейський Союз (ЄС), Україна