Членів комітету підприємців МСБ при Торгово-промисловій палаті України ознайомили з ефективними інструментами виходу на ринки ЄС

27.02.2019

Голова комітету В’ячеслав Биковець розповів про ризики, з якими стикається МСБ. Серед них – посилення конкуренції, все ще застарілі нормативні акти, відсутність партнерів у країнах ЄС, фінансові проблеми, недостатність знань про європейський ринок і нормативну базу ЄС, мовний бар’єр.

У числі позитивних очікуваних змін бізнесу він назвав гармонізацію нормативних актів України й ЄС,  скасування ввізних мит України на товари ЄС, спрощення процедур зовнішньої торгівлі, налагодження спільного виробництва, залучення інвестицій.

В'ячеслав Биковець закликав бізнес об'єднуватись в асоціації, адже це ключовий і дієвий елемент інфраструктури підтримки підприємництва та невід’ємна частина громадянського суспільства, показник його спроможності до самоорганізації, захисту своїх прав і представлення інтересів.

У частині зовнішньоекономічної діяльності бізнес-асоціації можуть надавати такі послуги, як пошук партнерів і фахівців для підприємств-членів, доступ до новітніх технологій, проведення тренінгів, круглих столів, маркетингових досліджень, сприяння просуванню товарів і послуг своїх членів на зовнішніх ринках.

Крім того, засновник проекту «Торговельний майданчик в Інтернеті 4biz2biz» Богдан Адамович презентував учасникам засідання можливості проекту.