ФІНАНСОВА ПОЛІЦІЯ: ЗМІНА ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ МОДЕЛІ ЧИ ПОДАТКОВА РЕФОРМА? ЧОГО ЧЕКАТИ БІЗНЕСУ?

24.02.2017

Через технічну помилку з 1 січня 2017 року було ліквідовано один із найкорумпованіших органів, який тероризував бізнес, - податкову міліцію. Натомість Мінфіном планується утворення Служби фінансових розслідувань для запобігання корупційним ризикам. Організація податкової системи, її керованість із боку держави і величина податкового тягаря для бізнесу мають свої наслідки. За різними оцінками, рівень тіньової економіки України за останні роки становить 40-45% від ВВП - це найвищий показник серед європейських країн. Ключовими причинами цього є дискреція - вибіркове застосування законодавства, концентрація у ДФС зайвих функцій та ускладнене адміністрування податків. Про юридичний статус податкової міліції з 1 січня 2017 року й інші актуальні питання оподаткування йшлося на засіданні комітету підприємців з податкових питань при ТПП України.

Поки ситуація наступна: податкова міліція - поза законом, перспективи появи нового органу, який зможе її замінити, неясні. Законотворча робота над реформою триватиме.

«У результаті набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» є всі підстави вважати, що податкова міліція втратила правові підстави для своєї діяльності. Це зумовлено тим, що пункт, яким передбачено таке виключення, відповідно до зазначеного Закону набрав чинності вже з 1 січня», - сказав Віталій Смердов, директор Палати податкових консультантів, експерт Громадської ради при ГУ ДФС у Києві, експерт РПР.

На заміну неефективній податковій міліції повинна прийти професійна аналітична служба, працівники якої будуть набрані за прозорим конкурсом. Мінфін пропонує створити Службу фінансових розслідувань, або фінансову поліцію, яка матиме значно меншу, 2,5 тис. працівників замість нинішніх 10 тис., але фахову команду. На відміну від податкової міліції в основу її роботи буде покладено принцип відмови від каральної політики. Замість вилучень документації у підприємців і блокування їхньої діяльності вона займатиметься аналітикою. Перевірки більше не здійснюватимуться безпідставно, що значно зменшить тиск на бізнес.

Учасники засідання також вважають вкрай необхідним усунути дублювання функцій, тобто позбавити інші органи прав на розслідування економічних злочинів. Це повинно бути прерогативою одного спеціалізованого органу - фінансової поліції - замість трьох: СБУ, МВС, ДФС.

Реакція експертів на майбутнє нововведення неоднозначна.

«Ліквідація однієї з найкорумпованіших структур у країні - факт позитивних змін. Боротьба з корупцією триває, спільні дії громадськості й уряду приносять позитивні результати. Проте, граючи на ненависті до податкової міліції, Мінфін замість неї готує ще більше чудовисько. Вже зараз податкова міліція через технічну помилку формально ліквідована. Мінфін готовий скористатися безглуздою ситуацією і замінити її новим органом - податково-політичним монстром із унікальними особливими повноваженнями і невеликою чисельністю», - сказав народний депутат Олександр Кірш. За словами депутата, це буде надорган із надповноваженнями на будь-які перевірки, включаючи політичні; формально нібито незалежний, але в структурі Мінфіну. «Деяких заявлених повноважень немає навіть у СБУ», - коментує Олександр Кірш.

Нагадаємо, громадськими організаціями спільно з експертами та Міністерством фінансів були розроблені нові норми для Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України» і 30 грудня 2016 року цей закон був підписаний Президентом України, скасувавши функціонування податкової міліції і визначивши необхідність створення нового органу - фінансової поліції, у структурі органів Міністерства фінансів. Таким чином був даний хід подальшій реалізації реформ та боротьбі з корупцією.

Податкову міліцію в якості структурного підрозділу було включено до складу Державної фіскальної служби (ДФС). Через такий симбіоз ДФС зосередила в собі функції «адміністрування податків» і «боротьби з податковими злочинами». В українських реаліях ДФС і податкова міліція перетворилися в одну з найбільш корумпованих державних структур, яка здійснювала адміністративний і силовий тиск на бізнес і сприяла зростанню тіньової економіки.

Члени комітету торкнулися також інших актуальних питань, що обговорювались на останніх засіданнях громадських рад при ДФС і Мінфіні. Серед них - проблеми оподаткування банків, зокрема визначення фінансових активів для розрахунку резервів; критерії блокування податкових накладних; критика позиції ДФС щодо виникнення права на податковий кредит на момент отримання документів, але не раніше переходу права власності; проблеми при визначенні індексації вартості землі у 2017 році для цілей єдиного податку 4 групи тощо.

Теги: Податковий комітет