м. Київ, вул. Велика Житомирська, 33

Галузевий прорив: зусилля ТПП України з відродження виноробної галузі відзначили GR премією

28.02.2019

Практичний кейс Торгово-промислової палати України виборов перемогу у номінації «Вагомий внесок в розвиток виноробної галузі» ІІ Всеукраїнської премії «Кращий GR спеціаліст року».

ТПП України системно та послідовно співпрацює з корпорацією «Укрвинпром», медіа-групою  «Українська правда» та народними депутатами Робертом Горватом і  Андрієм Вадатурським у підтримці  розвитку виноградарства та виноробства України. Разом із партнерами ми пролобіювали закон, який дав змогу малим виноробам вийти із «тіні».

«На даному етапі галузь  переживає найскладніший період за всю свою історію та потребує, як ніколи, виваженої  державної політики та підтримки. Ми прагнули змінити законодавство таким чином, щоб винороби, які виготовляють вино із власного винограду, отримували ліцензії на виробництво без проходження атестації. Це дало змогу малим і середнім виноробам відкрити нові робочі місця та створити в Україні передумови для якісного, різноманітного та конкурентного ринку європейського рівня.

Звичайно, ми не ставимо крапку у цій історії, ще багато чого треба зробити для того, щоб українське виноробство реалізувало свій потенціал, проте наразі ми точно маємо гарний привід відсвяткувати. Вітаю всіх колег, які долучилися до цієї доброї справи!»,  сказав президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Через украй складні переговори на Національному виноробному форумі, відчутний спротив і тривалі дискусії рішення далось непросто, однак це – безперечна перемога виноробів. До кінця 2018 року вже дві сімейні виноробні отримали ліцензію за новим законодавством: «Slivino» та «ТМ V.Petrov». За розрахунками Державної регуляторної служби України, внесені зміни сприяють утворенню 400 нових виноробень до кінця 2023 року.

Нагадаємо, Закон України № 2360-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв» (відомий також як законопроект № 6693) передбачає спрощену процедуру ліцензування підприємств із невеликими обсягами виробництва терруарних вин (вин місцевості), плодово-ягідних вин та унікальних медових напоїв із виноматеріалів власного виробництва. Завдяки його прийняттю та реалізації малі винороби мають можливість отримувати ліцензії на виробництво без проходження атестації, яка раніше передбачала збір понад 140 дозвільних документів. Процес міг тривати і до 2–3 років. Натомість, згідно з Законом № 2360-VIII, ліцензування відбувається за спрощеною процедурою і з обов’язковим контролем якості, що здійснюватиметься акредитованими лабораторіями.

З жовтня 2018 року  Кабінет Міністрів України затвердив форму та порядок реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази для малих виноробів, котрі хочуть виготовляти та реалізовувати власне вино.

 

Теги: винороби, винофорум_тпп

Анонси

Останні новини

Більше новин