Геннадій Чижиков: Не треба оминати увагою ті можливості, які пропонує малий і середній бізнес

26.10.2018

Про це президент ТПП України сказав на Першому форумі регіонів України та Республіки Білорусь.

Мета форуму  представлення економічного потенціалу регіонів України та Білорусі, а також розбудова нових ініціатив і форм економічного, інвестиційного, науково-технічного та культурного співробітництва на міжрегіональному рівні.

«Наші відносини розвиваються динамічно та цікаво. Наші економіки багато в чому одна одну доповнюють. Не треба оминати увагою ті можливості, які пропонує малий і середній бізнес. Торгово-промислові палати  історично створювалися як організації довіри. Нам довіряє як влада, так і бізнес. Наше завдання – розкривати  можливості,  об'єднувати й  інформувати бізнес. Вчора тут було підписано 9 контрактів загальною сумою 14 млн дол. для МСБ. Такі форуми допомагають об'єднати наш бізнес мільйонами зв'язків», – підкреслив Геннадій Чижиков.

Участь у форумі взяли Президент України Петро Порошенко та Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко.

Президент України подякував Олександрові Лукашенку за ідею проведення форуму регіонів.

«Сьогодні ми переконалися, що наше рішення про проведення форуму було правильним. Уже підписано шість договорів. Буде підписано ще цілий ряд угод між нашими регіонами. І від цих договорів будуть краще жити люди і в Україні, і в Білорусі»,  сказав Петро Порошенко.

Він, зокрема, відзначив серйозне зростання товарообігу між країнами, назвавши цей факт свідченням того, що сторони не вибудовують захисних бар'єрів, а, навпаки, розчищають їх.

«І продукція білоруського машинобудування, харчової промисловості, будівельні, дорожньо-будівні компанії з Білорусі відчувають себе дуже комфортно в Україні. І зростання поставок української продукції до Білорусі рухається випереджаючими темпами. Для нас дуже важливо зберегти ці тенденції»,  підкреслив глава української держави.

«У форуму регіонів України та Білорусі велика перспектива, і практику проведення таких заходів планується продовжувати»,  сказав Олександр Лукашенко.

Він  зазначив, що заходи першого дня форуму напередодні пройшли добре.

«Люди дуже задоволені,  укладено контракти. Тому у цього заходу велика перспектива, і ми завжди будемо раді бачити вас в Білорусі»,  додав він.

За його словами, наступний форум пройде на території України. «І ми з задоволенням великою делегацією приїдемо в те місто, яке ви визначите»,  сказав білоруський лідер.

Як заявив заступник прем'єр-міністра Білорусі Ігор Ляшенко, главами держав поставлено завдання вийти в 2019 році на рівень взаємного товарообігу не менше $8 млрд. Свій внесок у цю справу повинні зробити регіони. Реалізація цього завдання можлива тільки у разі спільних зусиль.

У Білорусі нині працюють  295 підприємств із українським капіталом, у тому числі 122 спільних. В Україні створено 8 спільних складальних виробництв різної білоруської техніки. В цілому в Україні функціонують понад 100 організацій торговельної мережі білоруської продукціі.

Нагадаємо, домовленість про проведення в 2018 році в Гомелі Першого  форуму регіонів України та Білорусі була досягнута в ході офіційного візиту в Україну Президента Білорусі 2021 липня 2017 року. Програма міжрегіонального форуму була розрахована на два дні і включила в себе виставки продукції підприємств двох країн, засідання білорусько-української Консультативної ради ділового співробітництва, проведення ділових переговорів між представниками українських і білоруських компаній, галузевих секцій і засідань експертних робочих груп та  інших заходів.

У рамках форуму Україна та Білорусь підписали низку двосторонніх документів. Зокрема,  Угоду між Україною та Білоруссю про реадмісію, метою якої є створення правових підстав, необхідних для встановлення та розвитку міждержавного співробітництва у сфері реадмісії осіб. Це дозволить мінімізувати негативні наслідки, які породжуються незаконною міграцією, та підвищити ефективність спільної боротьби з незаконною міграцією шляхом удосконалення правового регулювання цієї діяльності. Угода на основі взаємності визначає швидкі й ефективні процедури ідентифікації та безпечного й організованого повернення осіб, які перебувають на територіях України та Республіки Білорусь нелегально. Підписання Угоди сприятиме подальшому розвитку добросусідських відносин між Україною та Республікою Білорусь, а також дотриманню Україною своїх обов’язків перед світовою спільнотою щодо запровадження ефективних важелів здійснення державної політики в сфері реадмісії осіб. Документ підписали голова Державної міграційної служби України Максим Соколюк і міністр внутрішніх справ Республіки Білорусь Ігор Шунєвич.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін і міністр закордонних справ Республіки Білорусь Володимир Макей підписали План консультацій між Міністерством закордонних справ України та Міністерством закордонних справ Республіки Білорусь на 20182019 роки. Документ укладено з метою взаємодії  зовнішньополітичних відомств двох країн шляхом проведення двосторонніх консультацій у визначений період.

Також  підписано Угоду між Міністерством молоді та спорту України та Міністерством спорту і туризму Республіки Білорусь про співробітництво у сфері фізичної культури та спорту. Вона передбачає вдосконалення нормативно-правової бази українсько-білоруського співробітництва у сфері фізичної культури та спорту і забезпечення необхідних правових умов для розвитку двосторонніх українсько-білоруських зв’язків у сфері фізичної культури та спорту через центральні органи виконавчої влади та громадські організації фізкультурно-спортивної спрямованості.

Підписи під документом поставили міністр закордонних справ України Павло Клімкін і перший заступник міністра спорту і туризму Республіки Білорусь В'ячеслав Дурнов.

Теги: ТППУ, Бізнес, Україна, Україна-Білорусь, Білорусь