Геннадій Чижиков закликав німецький бізнес залишити російський ринок

29.03.2022

Триває робота з консолідації зусиль європейських палат та бізнесу для підтримки України і посилення торговельної блокади Росії.

Президент ТПП України Геннадій Чижиков обговорив з генеральним директором німецької бізнес-асоціації DIHKМартіном Ванслебеном, колегами з Німецько-Української промислово-торговельної палати (AHK Ukraine) та Східного комітету німецької економіки роль бізнесу у зупиненні російської агресії, встановленні миру в Європі.

Г. Чижиков сказав, що побачив «співчуття, розуміння і бажання допомогти з боку Німеччини».

«Тривога німецького бізнесу пояснюється загрозою падіння економіки через ймовірну енергетичну кризу, можливості великих втрат своїх активів на російському ринку. Саме в цьому полягають основні причини хиткої позиції німецьких кoмпаній стосовно блокади російського ринку. Більшість великих німецьких компаній залишили Росію, але залишаються ще #Metro, #Bosch, #Wilo... Основа німецької економіки - це перш за все середній бізнес. І ще багато таких компаній, для яких російський ринок критичний, які продовжують свою діяльність там Це і було у фокусі обговорення», - розповів Чижиков.

Німеччина утримує позиції одного з ключових торговельних партнерів України в ЄС. 2021 року товарообіг між нашими країнами встановив рекорд у 8,5 млрд євро! А Росія торік стала третім зовнішньоторговельним партнером Німеччини в східноєвропейському регіоні із товарооборотом в 60 млрд євро, з якого 26 млрд.євро - вартість німецького експорту. Для порівняння, торговий оборот Німеччини тільки з Польщею 2021 року становив 146,8 млрд євро. Російський ринок для німецької економіки – важливий, але не незамінний. Потужна німецька економіка зможе знайти можливості компенсувати вихід із токсичного ринку РФ, зберегти репутацію бізнесу, позбавивши Путіна фінансування.

Президент ТПП закликав німецький бізнес зробити внесок у припинення війни в Україні:

«Асоціація німецьких торгово-промислових палат DIHK представляє 79 промислово-торговельних палат з кількома мільйонами компаній. До усіх них я звернувся через генерального директора DIHK Мартіна Ванслебена. Позицію Торгово-промислової палати України та українського бізнесу, сподіваюся, буде почуто в усіх регіонах Німеччини. Впевнений, таку роботу треба продовжувати. Треба зустрічатися, пояснювати, треба бути наполегливими та почутими».

Німецька торгово-промислова палата у координації з ТПП України заявила про готовність відстоювати інтереси миру й України.

Теги: Німеччина, Україна, європалата