ІМПОРТОЗАМІЩЕННЯ У СФЕРІ ОПК СТАНЕ МОЖЛИВИМ ЗАВДЯКИ ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНОМУ РЕЄСТРУ

03.04.2017

Лібералізацію внутрішнього ринку, вдосконалення нормативно-правової бази, спрощення процедур експорту, співробітництво малих і середніх підприємств із підприємствами оборонно-промислового комплексу обговорили на черговому засіданні комітету підприємців малого та середнього бізнесу при ТПП України.

«Оборонна промисловість є локомотивом розвитку української економіки. ОПК може стати одним із драйверів нашого економічного зростання. Нинішні радіоелектроніка, системи зв'язку, бронетанкова галузь, суднобудування, високоточна зброя – це та низка сегментів, де Україна вже встигла себе зарекомендувати», – підкреслив Геннадій Чижиков.

Мінекономрозвитку прагне створити платформу для ефективної співпраці приватного сектора, оборонно-промислового комплексу та держави. Так, розроблено законопроект «Про створення та виробництво озброєння, військової та спеціальної техніки», обговорення якого відкрито. Ряд механізмів уже запущено й вони доводять свою ефективність, як, наприклад, отримання кредитів під державні гарантії. Юрій Бровченко, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, на засіданні комітету закликав представників бізнесу долучитися до роботи в рамках Загальнонаціонального реєстру імпортозаміщення та кооперації.

Учасники круглого столу впевнені: координація і полегшення процесу імпортозаміщення для українського ОПК, створення Мінекономрозвитку загальнонаціонального реєстру імпортозаміщення та кооперації допоможуть малим і середнім підприємствам розширити коопераційні зв’язки та завантажити власні потужності. У реєстрі буде зібрана вся імпортована продукція, яку можна замінити українською. Підприємства ОПК матимуть змогу дізнатися про потреби один одного і легше знаходити нових партнерів.

«Події на Сході серйозно пожвавили роботу оборонної промисловості України: ми бачимо стрімке зростання розробок озброєнь і військової техніки. На сьогоднішній день у приватному секторі ОПК України працюють майже 100 приватних підприємств і компаній, і саме вони виробляють понад 2/3 оборонної продукції в інтересах сектора безпеки й оборони», – сказав Валентин Бадрак, виконавчий директор Ліги оборонних підприємств України.

Створення рівних умов для всіх підприємств оборонно-промислового профілю і стимулювання ініціатив приватників допоможе лібералізувати всю систему військово-технічного співробітництва. Завдяки таким реформам Україна отримає інвестиції в галузь, що допоможе виправити фінансові недоліки, які не дозволяють забезпечувати повний цикл виробництва озброєння і військової техніки.

Нагадуємо, що 2 березня цього року під час засідання комітету МСБ при ТПП України було прийнято рішення створити окремий комітет із вирішення питань ОПК для проведення подальших консультацій і з метою консолідації зусиль підприємців, науковців і представників влади.

Пропозиції комітету малого та середнього бізнесу при ТПП України

Лист-відповідь Міністерства оборони України