Коли питання викидів парникових газів набуде в Україні суспільної ваги?

15.11.2018

У рамках засідання комітету підприємців з питань природокористування та охорони довкілля при ТПП України відбувся круглий стіл щодо проекту Закону України «Про засади моніторингу звітності та верифікації викидів парникових газів».

У зв’язку з ратифікацією та підписанням Угоди про Асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншої сторони, Україна взяла на себе зобов’язання щодо імплементації окремих положень законодавства та стандартів Європейського Союзу. Відповідно, із Положень Угоди випливає необхідність впровадження в Україні системи моніторингу звітності та верифікації викидів парникових газів. Як підтверджується досвідом держав – членів  ЄС, система МЗВ є важливим елементом і передумовою для запровадження ринкових та/або неринкових механізмів сприяння скороченню викидів парникових газів. Забезпечення імплементації положень Угоди, пов’язаних зі зміною клімату, у тому числі створення і забезпечення функціонування системи МЗВ в Україні, відноситься до основних напрямів реалізації державної політики  у сфері зміни клімату на період до 2030 року. Це передбачено положеннями  Концепції реалізації державної політики  у сфері зміни клімату на період до 2030 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України  від 7 грудня 2016 року № 932-р, як заходи, спрямовані на запобігання зміни клімату через скорочення антропогенних викидів і збільшення абсорбції парникових газів і забезпечення поступового переходу до низьковуглецевого розвитку держави. Згідно з Планом заходів щодо виконання Концепції реалізації державної політики  у сфері зміни клімату, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 грудня 2017 року № 878-р., розроблено проект Закону України «Про засади моніторингу звітності та верифікації викидів парникових газів».

«Законопроект схвалено Кабміном і зареєстровано у Верховній Раді України. Наразі він проходить експертну оцінку», – сказав голова комітету Святослав Куруленко.

Не зважаючи на те, що закон ще не запрацював, підприємства вже зараз можуть працювати над створенням системи моніторингу, інформації та верифікації.

Система торгівлі квотами на викиди парникових газів в Україні вимагає верифікації за міжнародними стандартами, а вона, в свою чергу, залежить від спеціальної підготовки.

З економічної точки зору, система торгівлі квотами на викиди - найбільш ефективний механізм для скорочення викидів парникових газів. Проте практичне застосування цього інструменту є досить складним і вимагає ретельної підготовки. Тема актуальна, оскільки стосується всіх підприємств України, які повинні впровадити Директиву відповідно до угоди ЄС щодо створення національної системи торгівлі. У ній багато нових європейських підходів, які пред'являються вітчизняним підприємствам.

«Поряд із високою інтенсивністю енергоспоживання Україна також відрізняється дуже великими обсягами викидів парникових газів. Успішне формування українського вуглецевого ринку може принести істотні вигоди як для реалізації поставлених завдань у боротьбі з кліматичними змінами, так і для модернізації промисловості», – сказав віце-президент ТПП України Ростислав Коробка.

Теги: комітет, довкілля