(044) 584-28-24  
м. Київ, вул. Велика Житомирська, 33

Комітет АПК при ТПП України виступив проти заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів

05.06.2018

Заборона використання пальмової олії вкрай негативно позначиться на роботі харчової та переробної промисловості України, суттєво обмежить експортні можливості галузі та неминуче призведе до падіння обсягів виробництва харчових продуктів, скорочення надходжень до бюджетів і робочих місць. Такої думки дійшли члени комітету підприємців АПК при ТПП України, розглянувши на черговому засіданні законопроект № 3871.

Експерти вважають: законопроект  потребує суттєвого доопрацювання до другого читання та вилучення із тексту редакції норми, що забороняє використання пальмової олії у харчовій промисловості.

Широке застосування пальмової олії в харчовій галузі зумовлене її унікальними споживними властивостями, а заборона на використання пальмової олії при виробництві харчових продуктів призведе до суттєвого  скорочення асортименту та зниження конкурентоспроможності багатьох видів української продукції на внутрішньому ринку. Окрім того, спричинить зупинку експорту багатьох видів харчової продукції, оскільки альтернативи пальмовій олії на даний момент не існує.

«У жодній країні світу відсутня повна заборона на використання пальмової олії, натомість чітко регламентується й  обмежується споживання трансжирів у багатьох країнах світу, у тому числі в деяких країнах ЄС. Саме трансжири, а не «пальма», за висновками науковців, можуть негативно позначатися на здоров’ї споживачів. У багатьох країнах ЄС вміст трансізомерів обмежується на рівні 2%.  Саме ці питання потребують більш ретельного вивчення та нормативного врегулювання в Україні. Норми обговорюваного законопроекту цю проблему не вирішують і не мають до неї ніякого відношення», – сказав Олександр Балдинюк, член комітету, президент асоціації «Укркондпром».

Наукові дослідження, виконані відповідно до сучасних стандартів доказовості, не підтверджують негативного впливу споживання пальмової олії на здоров’я людини, зокрема збільшення ризику серцево-судинних захворювань. Немає обґрунтованих підстав вважати пальмову олію небезпечнішою за інші жири.

«На нашу думку, виконання встановлених  обмежень на використання пальмової олії в окремих харчових продуктах, зокрема традиційних молочних, у яких вона взагалі не повинна міститись,  має забезпечуватися посиленням державного нагляду у цій сфері, а не внесенням змін до статті 167 КУпАП, яка має загальний характер щодо всіх порушень при введенні в обіг або реалізації продукції, що відповідає вимогам стандартів, а не окремих продуктів», – сказав голова комітету підприємців АПК при ТПП України Олег Юхновський.

Населення Європейського Союзу споживає 2,7 млн тонн пальмової олії щорічно, або в середньому – 5,4 кг на одну людину. Причому в провідних країнах ЄС цей показник є значно вищим. Наприклад, у  Німеччині, Данії, Швеції він становить близько 14 кг/рік, тоді як середньорічне споживання пальмової олії на душу населення в Україні досягає лише 3,1 кг/рік.  

За словами Олега Юхновського, у той же час питання харчування населення України, формування раціону харчування та впливу такого раціону на рівень здоров’я нації є суттєво ширшим за проблему використання пальмової олії в харчовій промисловості і вимагає чіткої державної політики, комплексного підходу, узгодженої дій влади та бізнесу, та  має включати:  

  • підтримку практики здорового харчування, а також харчування, традиційного для України;
  • запровадження новітніх підходів щодо маркування харчових продуктів, яке допомагає споживачу зробити вибір на користь здорової харчової продукції (зокрема, нанесення так званого світлофору корисності на споживче пакування); 
  • впровадження  регулювання вмісту цукру, солі, трансжирів у харчових продуктах.  

Також популяризація здорового способу харчування має супроводжуватися проведенням потужної інформаційної кампанії «здорове харчування», зокрема  у школах (випуск плакатів, організація навчальних семінарів).  Важливу увагу необхідно приділити питанню формування змалечку правильних харчових звичок, а відтак розробці та впровадженню програм здорового харчування  для дітей.

«Особливе значення для формування здорової нації мають розробка та впровадження на державному та регіональному рівнях державних програм для учнів загальноосвітніх шкіл,  таких як  «склянка молока» для учнів 1–4 класів загальноосвітніх шкіл; «овочевий мікс» (овочевий салат із урахуванням локального та сезонного виробництва) для учнів 1–11 класів;  «шкільний обід». Зазначені заходи дозволять популяризувати здоровий спосіб життя в Україні та в цілому підвищити рівень здоров’я наших громадян, а також нададуть додатковий імпульс залученню малих і середніх вітчизняних сільгоспвиробників до сталих ланцюгів забезпечення продовольством» – підбив підсумок голова комітету підприємців АПК при ТПП України Олег Юхновський.

 

 

Теги: ТППУ, комітет, АПК, комітет АПК