Комітет підприємців АПК при ТПП України прозвітував про свою роботу

18.01.2019

Один із найбільш активних і рушійних комітетів ТПП України – комітет підприємців агропромислового комплексу. Його члени докладають чимало зусиль для вирішення актуальних питань аграрного бізнесу.

За ініціативи комітету Торгово-промислова палата України, корпорація «Укрвинпром» і медіа-група «Українська правда» за підтримки Посольства Франції в Україні уже вчетверте  провели Національний виноробний форум – ефективний майданчик, що забезпечує  виноробам можливість комунікацій із  політиками,  урядовцями,  експертами та представниками ЗМІ задля вирішення проблем виноградно-виноробної галузі, відкриття нових шляхів розвитку бізнесу та реалізації власної продукції, популяризації виноробства, формування культури споживання вина.

За сприяння членів комітету Торгово-промислової палати України у тісній співпраці з виноробами та народними депутатами України на виконання рішень Національного виноробного форуму розроблено та реалізовано низку законодавчих і нормативно правових актів.

У  квітні 2018  року набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва теруарних вин і натуральних медових напоїв». Ним  скасовано бюрократичні процедури, що ефективно сприятиме розвитку виноробства, значно спрощено процес ліцензування  для малих виробництв вина. Оновлене законодавство допомагає вітчизняній галузі виноробства отримати нові можливості та перспективи для розвитку. Це, без перебільшення, історичне рішення для українських виноробів, котрі останні десятиліття були змушені ховатися в тіні через нереальність дотримання законодавчих вимог.

Важливою для виноробів подією стало ухвалення урядом  3 жовтня  постанови «Деякі питання подання та реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази малих виноробств виноробної продукції вимогам законодавства». Документ спрямований на розвиток малого бізнесу у галузі виноробства, зменшення монополізації та розширення випуску вітчизняної продукції.

Верховна Рада України підтримала поправку № 363 народних депутатів України Роберта Горвата та Андрія Вадатурського  до проекту Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», реєстр. № 9260». Ця норма надає можливість сімейним виноробням бути платниками єдиного податку четвертої групи. На сьогодні це – найзручніша та найлегша для їх роботи податкова модель.

Ще однією знаковою подією для ТПП України став уже другий Медовий форум   «Україна медова і світ».

Ініційований комітетом підприємців АПК при Торгово-промисловій палаті України захід було організовано у партнерстві з Посольством  Франції в Україні та за підтримки Київської обласної державної адміністрації. Він об’єднав бджолярів, виробників бджільницької продукції, експортерів меду, керівників і представників громадських об’єднань, експертів. На форумі йшлося про шляхи залучення інвестицій у медовий бізнес, кредитування виробників і страхування ризиків для бджолярів, аналіз світового ринку меду та його перспективи, впровадження дорожньої карти реформування галузі бджільництва в Україні, заходи щодо  збереження здоров’я бджіл, організацію внутрішнього ринку меду тощо.

Значну увагу члени комітету приділяли практичним навчальним програмам. Асоціація «Дунайська Соя» у партнерстві з комітетом підприємців агропромислового комплексу при ТПП України на базі регіональних ТПП провели   навчальну програму на тему: «Живий кейс із вирощування сої без ГМО: як ефективно вирощувати та отримувати високі прибутки»  у п’яти  містах України: Вінниці, Хмельницькому, Сумах, Полтаві та Києві. На прикладі експериментального поля із товарними посівами (понад 1 га для кожного сорту) організатори продемонстрували, що висока якість продукту формує вищу ціну. Навчальна програма унікальна тим, що експерти, які були залучені до процесу вирощування експериментальних посівів  в якості тренерів, детально розповіли чому і як вони приймали рішення на кожному етапі виробництва.

Голова комітету підприємців АПК при ТПП України Олег Юхновський долучився до фахової інформаційної поїздки українських експертів до Бонна та Страсбурга на тему: «Земельна політика та розвиток сільських регіонів в Німеччині та в ЄС», організованої Німецько-українським агро-політичним діалогом. Під час зустрічей із членами Європарламенту українську делегацію, до складу якої, зокрема,  увійшли заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета, голова Підкомітету з питань земельних відносин, депутат Верховної Ради України Oлег Кулініч, поінформували про концентрацію аграрних земель, розвиток сільської місцевості та доступ фермерів до землі. Ці питання надзвичайно актуальні і для України в контексті розробки земельного законодавства.

Нагадаємо, комітет підприємців АПК при ТПП України постійно діючий консультативно-дорадчий орган, у складі якого 35  представників підприємств, які здійснюють господарську  діяльність у сфері агропромислового комплексу та виробництва харчових продуктів,  підприємницьких об’єднань, науковців, експертів. До роботи комітету  залучаються також представники органів державної влади та місцевого самоврядування, міжнародних організацій, дипломатичних установ.

Теги: АПК, комітет АПК