Лише бізнес несе відповідальність за безпечність своєї продукції

15.01.2019

З 19 грудня 2018 року по 11 січня 2019 року понад 50 консультантів і підприємців пройшли навчання з інформування бізнесу щодо питань відповідності вимогам ЄС і України. Дві тренінгові сесії були проведені в ТПП України експертами CTA Economic & Export Analyst Ltd Марком Гелльєром і Сергієм Нерпієм у рамках проекту FORBIZ.

«Почни підготовку свого технічного файлу!», «Зроби крок до європейської відповідності!», «Лише ти несеш відповідальність за безпечність своєї продукції!» – ці мотиваційні фрази невдовзі стануть не просто фразами, а розумінням і визнанням бізнесом своїх прав і зобов'язань у рамках «Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції», яку часто згадують у медіа-просторі України як «промисловий безвіз».

Сьогодні бізнес ще не до кінця усвідомлює, що національні українські стандарти вже в переважній частині відповідають європейським, європейські норми стають національними нормами, а виробництво продукції вже не поділяється на «для експорту в ЄС» і «для внутрішнього ринку». Змінюється саме розуміння і ставлення: від «хто мене перевірить і видасть документ», іншими словами – «розділить зі мною відповідальність», до «я сам перевіряю і підтверджую відповідність, сам відповідаю і несу відповідальність».

Для багатьох це непростий процес, оскільки «європейська відповідність» здається чимось складним і недосяжним. Це відбувається через те, що бізнес просто не знайомий з процесом проходження оцінки відповідності та боїться того, чого ніколи раніше не робив.

«Я сам не зможу», «Я не знаю, як це робити», «Хто мене перевірить і розділить зі мною відповідальність?» – ці фрази ми найчастіше чуємо від бізнесу сьогодні, коли йдеться про технічні регламенти й оцінку відповідності.

Потрібно знати, що, наприклад, на 90% машинобудівної продукції поширюється принцип самодекларування відповідності. Тобто розуміння вимог і порядку процесу визначення відповідності та рішучості бізнесу самостійно зробити перший крок – це вже означає «я зможу, я знаю як». Для 8% машинобудівної продукції в процесі оцінки відповідності повинні брати участь сторонні організації – нотифіковані органи, але це означає те, що тільки частина процесу буде проконтрольована, решта – завдання самого виробника. І знову – розуміння процедури, вимог і ролей в цьому процесі – це перший крок до «я можу!». Тільки 2% продукції з високим ризиком небезпеки для людей потрапляють під процедуру проходження відповідності РАЗОМ (!) зі сторонніми організаціями – органами оцінки відповідності. І навіть у цьому випадку, незважаючи на те, що в процесі відповідності беруть участь треті особи, відповідальність лежить виключно на самому ВИРОБНИКУ!

Бізнес не залишається наодинці. В Україні створюється багаторівнева консультаційна система: від першого кроку розуміння процесу проходження відповідності, визначення вимог до товару й оцінки його відповідності (базове навчання) до вузькоспеціалізованих галузевих консультацій щодо положень директив і стандартів, їх застосування на практиці. Наразі обговорюються форми взаємодії всіх учасників інфраструктури якості України й їхня роль у консультаційній системі.

Вже скоро у багатьох регіонах будуть проводитися консультації, які допоможуть бізнесу зрозуміти принципи і логіку процедури оцінки відповідності. Консультанти супроводжуватимуть бізнес, відповідатимуть на запитання і допомагатимуть адаптуватися до нових вимог.

«Промисловий безвіз» починається зі зміною ставлення і ментальності бізнесу, він починається з самого виробника!

Теги: експорт, тренінг