Македонія ділиться досвідом покращення рейтингу у Doing Business

17.05.2017

У Македонії найнижчі податки в Європі – 10%. Середня заробітна плата – 537 євро на місяць. Найголовніше для українських бізнесменів те, що Македонія посідає 10-те місце у рейтингу Світового банку Doing Business за легкістю ведення бізнесу та 2-ге – за легкістю відкриття бізнесу. Співробітництво у сферах АПК, легкої, харчової, газової промисловості, енергетичного комплексу обговорили у ТПП України президент Геннадій Чижиков, представники вітчизняного бізнесу з македонською делегацією на чолі з міністром іноземних інвестицій Македонії Білом Павлескі.

Економічна інтеграція з Республікою Македонія відкриває для українських підприємців нові можливості як для експорту продукції, так і для тендерних закупівель.

«Україна завжди була важливим гравцем у регіональній і світовій міжнародній торгівлі. Тому питання встановлення нових зв’язків із іноземними підприємствами, розвитку експортного потенціал, виведення нових продуктів на зарубіжні ринки завжди  актуальні. Отже, варто пильніше придивитися до такої країни, як Македонія», підкреслив Геннадій Чижиков.

Говорячи про переваги і про те, чому інвестори  повинні зацікавитись у співпраці з Республікою Македонія, треба згадати про основні стовпи, на яких тримається її потенціал і можливості. Ними є географічне положення й інфраструктура, які дозволяють через Македонію мати доступ на європейські ринки, трудові ресурси, розвиток конкурентоспроможності робочої сили. Плюс вільна торгівля з ЄС і стабільна економічна ситуація, що свідчать про надійність партнера для України.

«Україна і Македонія – дві держави, які можуть обмінятися цінним досвідом державотворення та проведення реформ. Македонія зацікавлена у взаємодії з українськими партнерами у сферах туризму, енергетики, газу та сільського господарства», – сказав міністр іноземних інвестицій Македонії Біл Павлескі. І додав, що між нашими країнами підписано ряд угод, які спрощують ведення бізнесу.

Македонія може стати для українських підприємців економічним центром для масштабного виходу на ринки Євросоюзу, а також Туреччини. Вона вже зацікавлена у залученні українських підприємств, які працюють у сфері будівництва газопроводів, до 3-х масштабних проектів газифікації країни.

Теги: ТППУ, Бізнес, Македонія