(044) 584-28-24  |  (044) 584-28-36 (прес-служба)

Михайло Непран: ТПП України має амбітні плани до 2020 року підготувати ще щонайменше 400 сертифікованих енергоменеджерів для українських промислових підприємств

14.11.2017

Про це перший віце-президент ТПП України сказав виступаючи на засіданні парламентського круглого столу «Україна: інструменти енергонезалежності та розвиток промисловості».

«Ефективне використання енергії стає одним із головних питань, вирішення якого потребує особливої уваги з боку керівництва підприємств, зокрема промислових, технологічні процеси яких є зазвичай енергозатратними. Для реалізації системного підходу підвищення енергоефективності підприємства важливою є підготовка висококваліфікованих енергоменеджерів  та енергоаудиторів. Торгово-промислова палата України, починаючи з 2016-го року приділяє значну увагу підготовці таких кваліфікованих фахівців. За підтримки проекту ЮНІДО «Впровадження стандарту систем енергоменеджменту в промисловості України» (UKR IEE) вже підготовлено понад 300 енергоменеджерів зі 164 промислових підприємств населених пунктів України. ТПП України  має амбітні плани до 2020 року підготувати ще щонайменше 400 сертифікованих енергоменеджерів для українських промислових підприємств», -  сказав Михайло Непран.

Навчальна програма спрямована на надання базових знань у галузі тепло- та електроенергетики, ознайомлення з сучасними технологіями й обладнанням, світовими тенденціями розвитку енергетики, навчання системному підходу до вирішення завдань енергозбереження.

В подальшому підготовлені фахівці  будуть залучатися до проведення тренінгів з підготовки енергомегеджерів для підприємств.

Нагадаємо, тренінги з підготовки енерго менеджерів проходили в Торгово-промисловій палаті України та в регіональних торгово-промислових палатах (Запорізькій, Харківській, Одеській, Львівській).

Рівень енергоємності виробництва в Україні утричі вищий, ніж у Європі та США. У Німеччині це 0,15 т  умовного палива на 1000 дол. ВВП, у Франції - 0,16, у сусідній Польщі - 0,19, у США - 0,22. В Україні цей показник сягає 0,45 т. У структурі собівартості вітчизняного ВВП співвідношення енерговитрат і заробітної плати становить 70% на 10%, тоді як у Німеччині порівну - 35% на 35%. Тому підприємства в Україні вимушені впроваджувати заходи, спрямовані на зниження витрат енергоносіїв, підвищення ефективності використання ресурсів.

Теги:ТППУ, енергетика, зелений директорат, альтернативна енергетика, Михайло Непран, зелена модернізація економіки