Михайло Непран: В Україну варто інвестувати і гарний тому доказ для зарубіжних партнерів – відкриття біогазової станції

17.05.2019

Перший віце-президент ТПП України привітав члена Палати компанію «ЕКОДЕВЕЛОП» із урочистим відкриттям демонстраційного науково-дослідного проекту – власної біогазової станції потужністю 330 кВт/год.

«Сьогодні ми почули правильний меседж: думай стратегічно, працюй локально. В Україну варто інвестувати і гарний тому доказ для зарубіжних партнерів –  відкриття біогазової станції.  Торгово-промислова палата України  в міру сил і можливостей підтримує цей напрям. У нас дуже хороші екологічні програми. Працює комітет підприємців з цього напряму. Ваш проект – зразок, у тому числі для багатьох зарубіжних партнерів, які прагнуть нас навчати, але не інвестувати у впровадження наших власних розробок. У нас є люди, які можуть це робити. Приємно, що такі люди зараз перед нами», – сказав Михайло Непран.

Для популяризації та впровадження біогазових технологій в Україні на базі класичного фермерського господарства компанією «ЕКОДЕВЕЛОП» було побудовано та введено в експлуатацію біогазову станцію, яка працює на відходах фермерського господарства (гній ВРХ) і кукурудзяному силосі, що вирощують на полях господарства.

Компанія на конкретному власному прикладі показала повний технологічний цикл переробки відходів ферми, вироблення електроенергії і використання збалансованих біодобрив.

«В Україні частка біоенергетики близько 3%, але потенційно «зелена» електроенергія може задовольнити усі потреби населення. Поки українські виробники зважують всі «за» та «проти»  енергетичної незалежності і борються за «зелений» тариф, у «ЕКОДЕВЕЛОП» вже діють. Наш проект повністю втілено за рахунок власних коштів. Ми хочемо поділитися нашим досвідом подолання труднощів, аби послідовники уникли наших помилок. Правильний підхід гарантує успішний результат. Будь-який проект має 3 успішні складові – технологія, сировина, експлуатація. Перед тим, як розпочинати його втілення, треба проаналізувати всі ці складові на самому ранньому етапі. Інакше помилка призведе до дорогих витрат. Наше завдання – зробити ринок більше. Зробити його прозорим і чесним», – розповів Сергій Шпак, директор «ЕКОДЕВЕЛОП».

Електроенергія реалізується на оптовому ринку електроенергії за «зеленим» тарифом, тепло використовується для потреб фермерського господарства та самої біогазової станції. Збалансовані біодобрива використовуються для удобрення полів.

На базі станції проводять заняття з підготовки фахівців-біотехнологів для біогазової галузі України.