(044) 584-28-24  |  (044) 584-28-36 (прес-служба)

НА ДУМКУ БІЗНЕС-АСОЦІАЦІЙ, ОКРЕМІ НОРМИ ПРОЕКТУ ЗАКОНУ № 5450 МІСТЯТЬ ПРИХОВАНІ ПЕРЕВАГИ ДЛЯ ВЕЛИКИХ МЕРЕЖ

21.04.2017

ТПП України, ФРУ та УСПП підтримують проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного ринкового нагляду і контролю нехарчової продукції (№ 5450 від 24.11.2016 р.).

Відповідно до Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, Україна має здійснити необхідні адміністративні й інституційні реформи для її виконання, у тому числі укласти Угоду про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Угода АСАА).

При цьому здійснення заходів державного ринкового нагляду є однією із умов підписання Угоди АСАА, що дозволить зняти технічні бар’єри для українських виробників щодо виходу їх товарів на ринок ЄС у трьох пріоритетних секторах промислової продукції (відповідно до європейських директив щодо низьковольтного обладнання, електромагнітної сумісності та безпеки машин).

Якщо держава не забезпечить, зокрема, нерозривність процесу здійснення державного ринкового нагляду, підписання АСАА може бути під загрозою. Мораторій на проведення перевірок протягом 2014–2015 років фактично призвів до припинення здійснення державного ринкового нагляду в країні. Це стало можливим у зв’язку з ототожненням понять «державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності» та «державний ринковий нагляд за нехарчовою продукцією». Для забезпечення реалізації повною мірою заходів державного ринкового нагляду  та укладання Угоди АСАА необхідно внести відповідні зміни до законодавства.

Зважаючи на це, ТПП України, ФРУ, УСПП спільним листом звернулися до профільного Комітету з питань промислової політики та підприємництва Верховної Ради на підтримку проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного ринкового нагляду і контролю нехарчової продукції (№ 5450 від 24.11.2016 р.) і КМУ з метою вдосконалення системи державного ринкового нагляду за безпечністю продукції, яка вводиться в обіг і розповсюджується на території України.

Ознайомитися з текстом листа

Теги:ТППУ, Бізнес, законопроект, УСПП, ФРУ