Новий комітет при ТПП України

19.07.2019

Рішенням Президії ТПП України від 17 липня 2019 р. при ТПП України утворено новий комітет – морського та річкового транспорту і затверджено Положення про комітет.

У засіданні Президії брали участь представники ініціативної групи із заснування цього комітету:

• генеральний секретар Асоціації судновласників України Сергій Харченко;
  • віце-президент Морської палати України В'ячеслав Кисловський;
  • комерційний директор судноплавної компанії «УКРФЕРРІ» Володимир Чернієвський.

У своєму виступі Сергій Харченко  пояснив необхідність створення такого комітету при ТПП України тим, що діловими колами національної морської галузі проаналізовано стан державної політики в сфері морського та річкового транспорту і відзначено неефективність управління цією галуззю з боку державних підприємств та установ на фоні розвитку приватними структурами портових і річкових терміналів, придбання нових суден і застосування при організації свого бізнесу передового міжнародного досвіду, залучення інвестиції.

Враховуючи існуючий досвід і напрацювання з цього питання, ТОВ «Судноплавна компанія «УКРФЕРРІ» провело ряд консультацій з провідними фахівцями й українськими бізнес-структурами та винесло на розгляд Президії ТПП України пропозиції щодо утворення при ТПП України комітету морського та річкового транспорту.

Головною метою комітету визначено:

• участь в установленому порядку в розробці державних цільових програм (підпрограм), проектів стратегій, концепцій, спрямованих на підтримку і розвиток морського та річкового транспорту в Україні;
  • підготовку пропозицій для формування державної зовнішньоекономічної, транспортної, інноваційної та митної політики, спрямованої на забезпечення захисту інтересів вітчизняних транспортних підприємств морської та річкової галузі на внутрішньому і зовнішньому ринках, підвищення їх конкурентоспроможності, створення сприятливих умов для їх роботи та запобігання недобросовісної конкуренції;
  • залучення представників ділових кіл до обговорення проектів нормативно-правових актів у сфері морського та річкового транспорту, проведення експертизи й оцінки ефективності діючих регуляторних актів, внесення регуляторним органам аргументованих пропозицій щодо їх удосконалення, виходячи з реальних потреб бізнесу;
  • об'єднання ресурсів держави та бізнесу, консолідація експертного співтовариства для залучення інвестицій і компетенцій в розвиток флоту та портових терміналів;
  • розробку пропозицій і рекомендацій щодо вдосконалення чинного законодавства та прийняття нормативно-правових актів, спрямованих на створення умов для збільшення вантажопотоків, залучення флоту під державний прапор та всебічного  розвитку морського і річкового транспорту, взаємодію з органами державної влади в інтересах суб'єктів підприємницької діяльності;
  • представлення та захист інтересів українських організацій і підприємців з питань, пов'язаних із реалізацією проектів у сфері морського та річкового транспорту в Україні та за кордоном тощо.

Функціонування зазначеного комітету при ТПП України сприятиме налагодженню дієвої співпраці у сфері створення сприятливих умов для всебічного розвитку морського та річкового транспорту в Україні, а також наданню практичної допомоги діловим колам у вирішенні найактуальніших питань, які потребують залучення державних структур.