Огляд ринку: Туреччина

16.02.2021

Турецька Республіка залишається одним з найважливіших партнерів України.

Традиційно у торгівлі з Туреччиною Україна має одне з найбільших позитивних сальдо. Економічна співпраця між двома державами лише посилюється з кожним роком та має серйозні перспективи на посилення зовнішньоекономічних зв’язків у Західній Азії. Сьогодні ж показники імпортних поставок товарів (3%) є одними з найвищих.

Зокрема, у 2018 р. торговельний обіг товарами між Україною та Туреччиною становив 4,066 млрд. дол. США. А у 2019 році збільшився на 22,3% і становив 4,973 млрд. дол. США.

2020 рік став роком збільшення приросту чорних металів на 38,4%, жирів та олії тваринного або рослинного походження в 3,5 рази, а також збільшення експорту ядерних реакторів, котлів та машин в 4 рази.

Основними статтями експорту залишаються чорні метали, зернові культури, залишки і відходи харчової промисловості, насіння і плоди олійних рослин.

Якщо ж говорити про імпорт, то в даному випадку основними статтями виступають: пластмаси, полімерні матеріали, одяг, котли, машини, засоби наземного транспорту (крім залізничного) та чорні метали.

Обсяг торгівлі послугами за 2019 рік зріс у порівнянні з 2018 роком на 29,2% і становив 764,4 млн. дол. США: експорт українських послуг до Туреччини збільшився на 8,7%, а імпорт - на 35%.

Інвестиційна політика Турецької Республіки продовжує свою позитивну динаміку. Відтак, у 2019 році Туреччина інвестувала в українську економіку 314 млн. дол. США, а основними сферами інвестицій стали операції з нерухомістю, промисловість, оптова та роздрібна торгівля та діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування.
Станом на сьогодні у Туреччині зареєстровано 622 компанії, співвласниками та/або співзасновниками яких є громадяни України.

Найбільшими турецькими інвестиційними проєктами в Україні стали галузі інфраструктури (Onur Group), вітрової енергетики (Atlas Global Energy), сонячної енергетики (Energy Development Ukraine), харчової промисловості (Alapala Makina) та телекомунікацій (Turkcell).

Перспективними напрямами співробітництва виступають:

• збільшення поставок на ринок Туреччини зернових культур;
  • розширення номенклатури товарів за рахунок поставок продукції тваринного походження;
  • співпраця з питань практичної адаптації та торгівлі новими сортами, зокрема олійного насіння, соняшнику та рису;
  • активізація співробітництва у сферах ветеринарії, карантину та захисту, рослинництва, сортовидобування та охорони прав на сорти рослин, тваринництва, рибного господарства та науково-дослідної діяльності.

Найголовніше для українського бізнесу є те, що зацікавленим вітчизняним компаніям-експортерам пропонується брати активну участь у виставково-ярмаркових заходах на території Туреччини, а також використовувати можливості прямих контактів із потенційними турецькими партнерами.

Турецька Республіка є важливим виробником фундуків, вишень, інжиру, абрикосів, гранатів, помідорів, баклажанів та інших продуктів, таких як тютюн та чай. Турецький уряд заохочує інвестиції в аграрну сферу та підтримує інвесторів, надаючи податкові пільги, кредити на ферми, субсидії на врожай, дослідницькі та освітні програми тощо.

Турецький аграрний сектор пропонує багато можливостей для бізнесу, а компанії, що торгують сільськогосподарською продукцією, можуть обрати конкретну лінію імпорту та експорту, або вони можуть здійснювати торгівлю в різних секторах та підгалузях.

Найбільш прибутковими галузями сільського господарства Туреччини вважаються:

• переробка фруктів та овочів;
  • корм для тварин;
  • поголів’я (включаючи рибу, птицю, овець та велику рогату худобу).

Крім цього, сільське господарство є однією з найважливіших галузей економіки країни, а це в свою чергу значно посилює можливості для виходу українського агропромислового комплексу на турецький ринок.

Щоб дізнатися більше про двосторонню співпрацю та її перспективи, ТПП України запрошує бізнес взяти участь в Установчому засіданні Української частини Українсько-Турецької торгово-промислової палати 18 лютого.

Джерело інформації: МЗС України