(044) 584-28-24  |  (044) 584-28-36 (прес-служба)

ОЕСР ГОТУЄ АНАЛІТИЧНИЙ ЗВІТ ЩОДО ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ

20.03.2017

Проект підтримки децентралізації в Україні, спрямований на надання допомоги українській владі у здійсненні реформи з децентралізації та зміцнення установ державного управління на національному та субнаціональному рівнях, обговорили президент ТПП України Геннадій Чижиков, голова авіаційного комітету при ТПП України Євгеній Дихне та Марія-Варінія Мішалун, керівник проектів і політичний аналітик Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Під час зустрічі у ТПП України учасники дискусії також торкнулись проблем та успіхів реформи децентралізації, роботи податкової системи в Україні, розвитку транспортної інфраструктури, важелів покращення інвестиційного клімату окремих міст і регіонів України.

Децентралізація – це передача значних повноважень і бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування. Ще 2014 року було ухвалено базові нормативні документи, окреслено певне бачення реформи територіально-адміністративного устрою та місцевого самоврядування, що й створило передумови для реальних кроків до децентралізації. Більше 2/3 громадян України очікують від децентралізації зниження рівня корупції, а також поліпшення суспільних послуг.

Глава делегації ОЕСР пані Мішалун повідомила, що організація займається виключно аналітичною діяльністю. У 2015 році був зроблений «територіальний огляд України» на замовлення Євросоюзу і з ініціативи нашої держави. Зараз Україна й ЄС знову звернулися по допомогу до ОЕСР – провести аналітичну роботу в зв'язку з впровадженням реформи децентралізації, таким чином оновивши аналітичний звіт, що міститиме інформацію про проблеми й успіхи децентралізації в Україні.

«У питанні децентралізації стосовно інвестиційної привабливості областей країни ТПП України рекомендує прийняття владою програм інвестиційного розвитку кожного регіону окремо й активне залучення до цього процесу регіональних бізнес-асоціацій», – сказав Геннадій Чижиков.

З метою підтримки успішної децентралізації України OECР надаватиме як аналітичні матеріали (аналіз і рекомендації), так і можливість участі у серії спеціальних семінарів у Києві й окремих областях для представників влади, бізнес-спільноти, наукових кіл і громадянського суспільства.

Теги:OECD, децентралізація, Україна