Понад сотню учасників зібрав онлайн бізнес-форум Україна - Шрі-Ланка

20.01.2022

Захід відбувся 20 січня 2022 року за участі українських і шріланкійських дипломатичних установ, керівництва ТПП обох країн, ділових кіл України та Шрі-Ланки.

Україна та Шрі-Ланка мають значний потенціал можливостей у багатьох галузях. Економічне співробітництво між Україною та Шрі-Ланкою зростає, але ще є великий нереалізований ресурс.

«Для українського експортера шріланкійський напрям може стати важливим з точки зору вивчення специфіки азійського ринку. Шрі-Ланка сприймається нами як країна з великим туристичним потенціалом. Але це ще й важливий форпост і хаб на шляху до індійського ринку», - зазначив під час відкриття форуму президента Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков.

Президент Торгово-промислової палати України Г. Чижиков подякував усім учасникам форуму за внесок у розбудову ділових і дружніх відносин між країнами та наголосив, що сприяння українським підприємцям у виході на ринок Шрі-Ланки може надати Представник ТПП України на Шрі-Ланці.

Зараз основними експортними товарами України є чорна металургія, сільськогосподарська продукція, рослинні олії, гумові вироби, гума та пластмаси. Чай залишається основним товаром імпорту зі Шрі-Ланки в Україну. Також український споживач вже може купити в Україні свіжі тропічні фрукти зі Шрі-Ланки - ананаси, маракуйя, манго.

Під час форуму проаналізували специфіку шріланкійського ринку для українських експортерів та експортно-інвестиційний потенціал України. Експерти поінфорували підприємців про практичні аспекти ЗЕД Україна - Шрі-Ланка й відповіли на питання представників компаній.

Учасники B2B-секції презентували можливості своїх підприємств для потенційних партнерів.

Шріланкійська сторона надзвичайно зацікавлена у збільшенні туристичного потоку з України. З минулого року уряд Шрі-Ланки скасував візовий збір для громадян України, а між нашими країнами налагоджено пряме авіасполучення.
Відродження туризму стає одним із найперспективніших сфер кооперації. Цікаво, що саме українці стали першими туристами, які прилетіли відпочивати на Шрі-Ланку після карантину, який тривав 9 місяців.

За підсумками 2021 року обсяг двосторонньої торгівлі товарами сягнув 70 млн доларів США. Основними експортними товарами України є чорна металургія, сільськогосподарська продукція, рослинні олії, гумові вироби, гума і пластмаси.