З метою підвищення обізнаності українських експортерів сільськогосподарської та агропродовольчої продукції відбулась конференція «Стандарти якості та сертифікація харчової продукції».
Конференція організована проєктом «Агротогрівля України» у співпраці з Торгово-промисловою палатою України, Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і ВГО «Українська аграрна конфедерація».
У рамках заходу було презентовано довідник з Міжнародних стандартів якості та безпеки харчової продукції.
«Все більше компаній думають про експорт своєї продукції. Спочатку це ідея, а потім - її реалізація. Будучи залученими в процес торгівлі з країнами ЄС та виконання Угоди про Асоціацію з Європейським союзом, перед українським виробником постають питання доведення безпеки виробленої продукції та її відповідність до норм ЄС у сфері безпечності продуктів й інших санітарних заходів», - зазначив президент ТПП України Геннадій Чижиков.
На сьогодні доля експорту сільськогосподарської продукції в загальному об’ємі українського експорту складає 45%. Багато вимог до безпечності харчових продуктів в ЄС відрізняються від норм, які встановлених в Україні. Даний факт вже становить перешкоди для виходу національного підприємства на ринок ЄС.
Створена збірка щодо загального огляду впровадження стандартів з якості та безпеки харчових продуктів надасть можливість ознайомитись з основними інструментами гарантування безпечності харчових продуктів, сертифікатами та кроками для їх отримання.
«Сподіваємось, що збірка стане універсальним посібником, який допомагатиме вивести торговельні відносини між Україною та ЄС на новий рівень», - наголосив пан Чижиков.
Ознайомитися та безкоштовно завантажити довідник можна за посиланням.