(044) 584-28-24  
м. Київ, вул. Велика Житомирська, 33

Михайло Непран: Чим вищою буде обізнаність виробників із вимогами ринку, тим більше вітчизняний бізнес буде впевнений у своїх правах

04.06.2020

Продовольча безпека є однією із ключових цілей сталого розвитку ООН та важливою складовою національної безпеки країни. Про це й інші важливі питання безпеки харчових продуктів йшлося на  інформаційному заході в рамках реалізації проєкта МАТРА, який впроваджується Аналітичним центром Аграрного союзу України  за підтримки Посольства Нідерландів, у партнерстві з Торгово-промисловою палатою України й Українською аграрною конфедерацією.

Україна, в тому числі на законодавчому рівні, намагається вирішувати питання харчової безпеки.

Про це говорили запрошені спікери, представники  Посольства Королівства Нідерланди, ФАО ООН, Держпродспоживслужби, Державної регуляторної служби, Офісу підтримки експорту, проєкту USAID «Конкурентоспроможна економіка», Ради підприємців при КМУ.

Для запобігання цим несприятливим наслідкам у кожній державі здійснюються певні засади державної політики щодо забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини.

Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а ось контроль – на боці держави, в рамках функцій і компетенцій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

«Час аматорства минає. Сучасні ринки висувають жорсткі умови до безпеки продуктів харчування. Підприємству дорого і недоцільно самому занурюватися в нюанси, пов‘язані з дотриманням вимог законодавства, систем міжнародної сертифікації. Це мають робити для них спеціально підготовлені фахівці. Проєкт МАТРА започатковував цю справу», – зазначила керівник проєкту, голова правління ГО «Аналітичний центр Аграрного союзу України» Лариса Старікова.

Вже реалізовано перший напрям проєкту – підготовлено 54 сертифіковані тренери, при цьому у тренінгах взяли участь більше 200 осіб. Згідно з другим напрямом йде підготовка бізнесу до перевірок контролюючими органами у сфері безпечності харчової продукції. Перший віцепрезидент ТПП України Михайло Непран відмітив активність Сумської, Хмельницької, Луганської, Донецької, Кіровоградської, Харківської регіональних палат у залученні бізнесу до навчання в рамках проєкту та наголосив, що «чим більше підприємств, компаній, ФОП  знатимуть свої права, чим вищою буде обізнаність виробників із вимогами чинного законодавства України та  нормативної бази, ринку ЄС, тим більше вітчизняний бізнес буде захищений, впевнений у своїх правах. Загалом це сприятиме як прозорому веденню бізнесу, так  зменшенню корупції».