Рада ТПП України позитивно оцінила діяльність системи палат

28.07.2017

Орієнтир на розширення членської спільноти, створення умов для їх коворкінгу і розбудови бізнесових зв’язків, перезавантаження реєстру надійного партнера, успішне завершення «EXPO-2017» в Астані і старт підготовки до «EXPO-2020» у Дубаї тощо – ці й інші напрями роботи намітила Рада ТПП України під час засідання 28 липня 2017 року.

Удосконалення   взаємодії з членами відбуватиметься, насамперед, за рахунок проведення серії заходів, спрямованих на розбудову та розширення бізнес-зв’язків.  Серед них  низка заходів, присвячених 45-річчю Палати, зустрічі з інвесторами, B2B-переговори й інші корисні для бізнесу події.

«Головний індикатор роботи системи палат – це реальні контракти реального бізнесу. Останнім часом кількість і вартість контрактів, укладених за сприяння палат, зросла в рази. Ми дійсно відкриваємо світ для українського бізнесу та є запорукою його успіху», – підкреслив президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Палата системно працює над просуванням експорту та розвитком міжнародних економічних зв’язків. Так, на українсько-білоруському бізнес-форумі було укладено 16 контрактів на суму понад $47 млн, на українсько-іракському – домовленість на $15 млн інвестицій в економіку України, на українсько-казахстанському – 4 контракти між провідними енергетичними підприємствами України та Казахстану. Навесні пройшов ІІІ Національний форум із підтримки експорту, його результат – реальні механізми підтримки національного експортера.

«За останні півтора року ми спільно з ТПП України провели понад 20 бізнес-форумів, конференцій, круглих столів у 12 містах Туреччини», – сказав голова Міжнародної турецько-української бізнес-асоціації Бурак Пехліван.

У засіданні Ради ТПП України взяли участь держсекретар Міністерства економіки України Олексій Перевезенцев і радник прем’єр-міністра України Валерій Пятницький. Олексій Перевезенцев передав вітання від першого віце-прем’єр- міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва. Він відзначив активність ТПП у просуванні інтересів вітчизняного бізнесу й експорту.

«Міністерство економічного розвитку і торгівлі України  вважає ТПП України своїм основним партнером серед усіх українських бізнес-асоціацій. ТПП – рушійна сила бізнесу», – зазначив Олексій Перевезенцев.

«ТПП – провідник передових ідей із точки зору розвитку економіки. Палати повинні продовжувати щодня доносити ці ідеї до суспільства, промисловості, бізнесу», – сказав Валерій Пятницький.

Члени Ради ТПП України відзначили: якість послуг, що надає палата, постійно підвищується. Це дозволило протягом першого півріччя збільшити обсяги наданих послуг перш за все в кількісному, а не лише в фінансовому вимірі. Зросли обсяги з сертифікації походження товарів, видачі карнетів АТА, юридичних послуг, експертизи, надання довідково-інформаційних послуг, лабораторних досліджень, PR-підтримки бізнесу.

Важливим досягненням першого півріччя 2017 року для ТПП України є співорганізація всесвітньої виставки «EXPO-2017» «Енергія майбутнього», яка нині триває в Астані. Організація такого заходу – це визнання високого професійного рівня Палати і водночас велика відповідальність перед Україною.

«Українські розробки, представлені в Інформаційно-пошуковій системі, були відібрані Міненергетики Казахстану для подальшого використання в Республіці. Це фотоелектричні жалюзі Solar gaps, утилізація залишкової енергії в електричну «Турбосфера», вітрогенеруюча установка, вітрогенератор загальною потужністю 2 і 2,5 МВт фірми «Фурлендер Виндтехнолоджи», гаряче водозабезпечення й опалення приміщень фірми Syneko, повністю автоматичний дім PassivDom», – сказала Алла Шаповалова, голова комітету туристично-готельної індустрії при ТПП України.

Головним інструментом поширення голосу бізнесу залишається діяльність комітетів підприємців при ТПП і регіональних палатах. Так, за активної участі комітету з електронних комунікацій у Палаті було оперативно проведено розширений круглий стіл «Наймасштабніша кібератака на український бізнес: як захиститись та до чого готуватись?». Цей захід дозволив прояснити позицію системи палат в Україні щодо можливості визнання наслідків кібератак результатами форс-мажорних обставин.

Комітет агропромислового комплексу, де головує Олег Юхновський, своєю проактивною діяльністю домігся скасування державного регулювання цін на ряд продовольчих товарів і послуг. А два тижні тому до Верховної Ради України внесено законопроект комітету щодо розвитку виробництва терруарних вин і натуральних медових напоїв, під яким вже підписалися 20 народних обранців.

Враховуючи підвищення значущості питання обороноздатності України, наразі відбувається підготовка до створення комітету з питань оборонно-промислового комплексу для просування української оборонної продукції на зовнішні ринки.

Теги: ТППУ, Рада ТПП України