(044) 584-28-24  |  (044) 584-28-36 (прес-служба)

Родзинка Національного дня України на ЕКСПО 2017 потрапить до Книги рекордів Гіннеса

16.06.2017

15 червня 2017 року в рамках Міжнародної спеціалізованої виставки ЕКСПО 2017 відбувся Національний день України. У його відкритті взяли участь представники української діаспори, артисти, зокрема рок-група «Kozak System». Родзинкою культурної програми стала демонстрація 30-метрового рушника, створеного спеціально для ЕКСПО 2017. Його буде занесено до Книги рекордів Гіннесу.

На відкритті Національного дня України в Астані офіційні представники обох країн говорили про важливість партнерства, зокрема у сфері відновлюваних джерел енергії й альтернативних видів палива, та рух до єдиної мети – енергонезалежності й економічної стабільності.

За словами віце-прем’єр-міністра – міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка, український інвестиційний ринок проектів енергоефективності оцінюється щонайменше у 40 мільярдів доларів. На його думку, Україна та Казахстан можуть співпрацювати в авіабудуванні. Спільні проекти у цій сфері стануть інвестицією у політику енергонезалежності, енергоефективності та розвитку відновлювальної енергетики обох країн. У свою чергу віце-міністр Республіки Казахстан Бакитжан Джаксалієв зауважив, що для Казахстану Україна є важливим стратегічним партнером, особливо в енергетиці. Зокрема, зусиллями двох держав у Ерейментау (Казахстан) реалізовано проект із будівництва вітропарку потужністю 45 МВт.

В Україні  сьогодні тільки 2% енергії виробляється за «зеленими» технологіями. Через кілька років цю цифру планують збільшити до 11%. Для цього потрібні інвестиції. ЕКСПО 2017 – хороший шанс для досягнення цієї мети.

На національному стенді  представили кращі розробки України. Наприклад, жалюзі, що здатні генерувати енергію з будь-якого світла; концентратор, що 70% сонячної енергії перетворює в тепло; вітрові та біогазові установки. Всього 83 інвестиційні пропозиції. Інші успішні проекти  демонстрував спеціально створений ролик. Зокрема, розповіли про прикарпатське містечко Долина. Там міська влада перевела 60% бюджетних установ на альтернативні джерела палива. Дитячі садочки обладнали сонячними колекторами. А також здійснили комплексне утеплення житлових багатоповерхівок – за кошти грантів, міської ради та місцевих мешканців.

У рамках культурної програми перед глядачами виступили творчі колективи «Чарівниця» та «Оберіг», які виконали національні гімни Казахстану й України. Справжнім музичним подарунком присутнім стали українські пісні під сучасне акомпанування гурту «Kozak System».

По завершенні офіційного відкриття учасники розгорнули рекордної довжини рушник, витканий переяславськими майстрами фабрики художніх виробів спеціально для EXPO 2017.

Ключовою подією Національного дня України став  міжнародний бізнес-форум «Україна – Казахстан: нові обрії економічного співробітництва».

Теги:ТППУ, Україна, Казахстан, Експо 2017, Національний день України