ТПП України надає можливість молодим підприємцям отримати європейський досвід ведення власного бізнесу

16.03.2018

ТПП України впроваджує європейську програму для підприємців Erasmus for Young Entrepreneurs з обміну досвідом, виходу на ринок ЄС, отримання інформації щодо ведення підприємницької діяльності, стажування за кордоном, виявлення потенційних партнерів, успішного старту і розвитку свого бізнесу тощо.

Про  цілі й основні кроки для участі в проекті молодим підприємцям розповіли в ТПП України на інформаційному дні, присвяченому програмі. Слухачів також ознайомили з вимогами щодо підготовки документів для подання та заповнення електронної форми, з перевагами, які отримують підприємства-учасники.

Еразмус започаткована у 2009 році і розрахована на підприємців зі стажем підприємницької діяльності до 3 років і передбачає  навчання у досвідчених колег в інших країнах-учасницях програми ЄС COSME. Завдяки їй підприємці зможуть дізнаватися про перспективи й нові бізнес-ідеї, започатковувати співробітництво з іноземними партнерами. Обмін досвідом здійснюється шляхом організації відрядження молодого (нового) підприємця до країни підприємця-господаря строком від 1 до 6 місяців.

Як  стати учасником? Насамперед, необхідно представити бізнес-план свого майбутнього підприємства та розробити робочий/навчальний проект для перебування за кордоном, включаючи  виконання реальних задач та обов'язків. Наступний крок – підписання документу, що регламентує задачі й обов'язки в рамках проекту, які зможуть регулювати відносини між новими та приймаючими підприємствами. Після цього треба укласти договір з відповідальною організацією із зазначенням завдань, обов'язків і фінансових умов, а також правових наслідків та аспектів програми в рамках узгодженого графіка. Проекти обов'язково мають сприяти розвитку мережі нових підприємств. Підприємці повинні достатньо  чітко виражати свої побажання та мотиви участі в програмі: мати оформлене професійне резюме та професійний бізнес-план і знати іноземну мову для подальшого спілкування.

Уперше в 2018 році в програмі можуть брати участь громадяни України, її реалізують Торгово-промислова палата України та Чернігівська ТПП.

Еразмус є частиною програми ЄС COSME. Наразі для України доступні 25 підпрограм, які класифіковані за 3-ма напрямами (полегшення виходу МСБ на зовнішні ринки, надання консультативних послуг щодо експортно-імпортної діяльності МСБ на ринках ЄС, покращення умов для конкурентоспроможності та формування культури ведення бізнесу) і включають освітні програми, семінари, секторальні тренінги, програми з обміну.

Теги: ТППУ