ТПП України підтримує роботу відновленого Міністерства агрополітики

29.04.2021

Керівники ТПП України, регіональних Палат і представники Комітету підприємців агропромислового комплексу при ТПП України провели робочу зустріч з Міністром аграрної політики та продовольства України Романом Лещенком.

Світовий досвід свідчить, що немає потужної держави з високорозвиненим  агропромисловим сектором, в якій не було б центрального урядового органу, що опікується цією сферою. Тому відновлення Міністерства аграрної політики та продовольства України є знаковою подією.

«Сьогоднішня зустріч відіграє для нас важливу роль. Це можливість з перших вуст почути урядову позицію про майбутнє агропромислового сектору, який складає близько 45% українського експорту, та узгодити її з позицією системи ТПП», - відзначив президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Наразі український агросектор, у розумінні Міністра аграрної політики, зорієнтований на три ключові питання: земельна реформа, реалізація Національного проєкту зрошення та меліорації, який в тому числі включає в себе запровадження інституту агрострахування, а також формування більш якісної доданої вартості на кожну одиницю виробленої продукції у сільгоспнапрямі.

У ході зустрічі присутні обговорили низку актуальних питань, які хвилюють регіональні ТПП і членів Комітету підприємців АПК при ТПП України. Серед них, зокрема, запровадження заниженої ставки ПДВ на  сільськогосподарські та продовольчі товари по всьому ланцюгу від сировини до кінцевого споживача для стимулювання  споживання, реалізація державної політики у сфері забезпечення продовольчої безпеки, прийняття Закону України «Про внутрішню торгівлю», формування ринкових інструментів та механізмів цінового регулювання.

Міністр висловив повне порозуміння і підтримку щодо тимчасового застосування ставок ввізного мита на цукор, неприйнятності запровадження квотування імпорту мінеральних добрив і тимчасового режиму квотування експорту насіння соняшника.

Що стосується ведення аграрної діяльності на прифронтових територіях, пан Лещенко планує робочу поїздку до Луганської та Донецької областей, щоб на місці побачити реальну картину і зрозуміти специфіку проблем, у тому числі у питаннях сплати податків і отримання державної підтримки.

Крім цього, були обговорені питання створення аграрної веб-платформи для обміну інформацією між агровиробниками і промисловцями, відновлення потужностей з переробки й утилізації відходів тваринного походження, а також сприяння розвиткові сімейних фермерських господарств.

Загалом, Міністр високо оцінив роль системи торгово-промислових палат у сприянні покращенню роботи аграрного сектору України. Зі свого боку, Геннадій Чижиков запевнив пана Лещенка, що ТПП України і надалі підтримуватиме діяльність Міністерства аграрної політики і продовольства України.