10 українських виноробів, які представляють усі вітчизняні виноробні регіони, беруть участь у навчальній тижневій програмі «Виноградарство та виноробство у Німеччині». Поїздка до міста Нірштайн організована німецько-українським партнерським проектом торгово-промислових палат KVP Ukraine разом із Торгово-промисловою палатою України в рамках заходів Національного виноробного форуму.
«Наші винороби мають чудову нагоду із «перших вуст» отримати цікаву інформацію та знання, обмінятися досвідом, щоб бути у тренді сучасних тенденцій і новаторських рішень у виноробстві. Делегацію очікує напружений тиждень: цікава насичена програма із відвідуванням виноробних шато, навчального центру, лабораторії, торговельної мережі, а також лекції, тренінги, цікаві зустрічі та спілкування», – сказав Олег Юхновський, голова комітету АПК при ТПП України, який супроводжує делегацію.
Нірштайн, маленьке містечко із площею 1090 га під виноградниками, – найбільша виноробна громада на Рейні. Виноробство тут набуло широкого поширення ще в IX столітті, а найстаріший виноградник був закладений римськими легіонерами 742 року на схилі Niersteiner Glöck.
Географічно Нірштайн разом із ще двома виноробними зонами – Бінген і Воннегау – входить до регіону Рейнхессен, що об’єднує 26 великих виноградарських господарств і до 450 малих приватних виноградників. Тут здебільшого культивуються сорти Рислінг, Мюллер-Тургау, Сильванер, Моріо-Мускат, Гевюрцтраминер, Дорнфельдер і багато інших, які складають основу популярного м'якого рейнхессенського вина, що виробляється у майже 15 тисячах виноробних підприємствах і 39 кооперативах.
Цей найстаріший і один із найбільших виноробних регіонів Німеччини забезпечує виробництво чверті всієї виноробної продукції країни. Рейнхессенські вина користуються широким попитом за кордоном, особливо в Англії та США. Площі під виноградниками становлять близько 26 тисяч гектарів, а річне виробництво вина сягає 2 мільйонів гектолітрів, із яких понад 92% – білі вина.
Динамічний розвиток області Рейнхессен в останні роки став об'єктом пильної уваги в Німеччині та за її межами. В регіоні з'явилося чимало молодих освічених виноробів, які чудово обізнані в своїй справі і володіють належним смаком і чуттям. Новаторство і тонкі вина – їхня візитівка.
Загальна площа виноградників у Німеччині – 102 тисячі гектарів. Кількість виноробних господарств – майже 80 тисяч. У 2017 році вироблено близько 8,1 мільйона гектолітрів вина.