ТПП веде діалог щодо підтримки бізнесу в ситуації глобальної енергокризи

21.10.2021

До TПП України надходять численні звернення від членів Палати та представників регіонального бізнесу щодо погіршення ситуації в країні, яка склалася у зв’язку з підвищенням рівня цін на природний газ для підприємств України.

Для обговорення проблематики, пов’язаної з підвищенням тарифів на газ на зустріч президентів системи ТПП під головуванням президента Торгово-промислової палати України Геннадія Чижикова запросили заступника міністра енергетики України Максима Немчинова, який поінформував бізнес-спільноту про ситуацію в Україні, спричинену стрибком цін на світовому ринку газу та внутрішніми чинниками.

У Міненерго поділяють стурбованість бізнесу здорожчанням газу, яке є глобальною проблемою.

Немчинов запевнив у достатній кількості палива для проходження опалювального сезону. За словами заступника міністра, проблем із забезпеченням роботи енергосистеми не буде.
Водночас Немчинов наголосив, що розвиток подій свідчить про необхідність активніше впроваджувати енергоощадні технології, як на рівні держави, так і на рівні підприємств.

Під час дискусії президенти регіональних палат наголошували на необхідності інтенсифікувати видобуток українського газу. Обговорили способи здешевлення вартості газу для промислових споживачів шляхом змішування імпортного й вітчизняного блакитного палива; можливість скорочення споживання газу виробництвами, укладання довгострокових контрактів, заміни джерел енергоносіїв та поступового запровадження енергоаудитів.

Президенти регіональних ТПП подякували за відверту розмову Міненерго з підприємцями й запропонували продовжити обговорення впливу зростання тарифів на бізнес з урядовцями.

Також на нараді президентів ТПП 21 жовтня обговорили поточну діяльність та заходи, заплановані в системі ТПП України на жовтень - грудень 2021 р.; проведення стратегічної сесії 15-16 листопада 2021 р.  та перспективи розвитку членства у системі ТПП.