У ТПП України обговорили варіанти політики України щодо економічних контактів через лінію розмежування

14.12.2016

Для ТПП України, як лобіста інтересів бізнесу, особливо важливою є підтримка підприємництва на території Донбасу, а отже і відродження промислової та соціальної інфраструктури, налагодження нормального життя в регіоні. На Донбасі необхідно створити можливості для зайнятості й отримання доходів місцевим населенням. Під час панельної дискусії «Як відновити економічні зв'язки з Донбасом?», організованої посольством Швейцарії і ТПП України, представники уряду, бізнесу, експерти з економічних зв'язків у конфліктних регіонах обговорили варіанти політики України щодо економічних контактів через лінію розмежування.

Цією темою опікується група з 30 народних депутатів України під лідерством Сергія Тарути, Наталії Веселової та заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгія Туки.

«У Донецькій області працюють 20 тисяч малих підприємств і близько 150 тисяч підприємців. Бізнесмени не хочуть порушувати закон, вони хочуть діяти прозоро і чесно. Наша місія - надати їм можливість, через уряд і наших іноземних партнерів, рухатися вперед. Регіональні ТПП в Донецькій і Луганській областях продовжують активно працювати, і ми їх усіляко підтримуємо», - сказав президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Обмеження українським урядом економічних зв'язків із окупованим Донбасом стимулюють тіньову економіку, вважають експерти. Яка альтернатива економічній блокаді? Насправді ж економічні зв'язки з окупованим Донбасом повністю не розірвані, зауважують інші експерти. Більшість підприємств, розташованих на неконтрольованій території, сплачують податки в український бюджет. Але, не маючи іншого виходу, вони змушені сплачувати податки і до бюджету сепаратистів. Бізнес має звикати і до подвійного оподаткування, і до системи блокпостів, яка створює значні перешкоди для вільного пересування товарів і вантажів, породжує корупційні та контрабандні схеми.

«У питаннях відновлення економічних зв'язків із Донбасом потрібно діяти наполегливо. Я впевнений: більшість чесного бізнесу бажає мирного вирішення конфлікту. Але, на жаль, багато людей наживаються на війні, користуючись відсутністю конкретних правил. Нам треба у першу чергу змінити порядок перетину лінії розмежування, обумовлений 405 наказом СБУ (про перевезення товарів). Треба відновити торговельні зв'язки», - підкреслив Георгій Тука.

За словами Сергія Тарути, головний фактор, що стримує відновлення економічних зв'язків із Донбасом, - це відсутність чіткої стратегії уряду. Правоохоронні органи, у свою чергу, давлять на бізнес, у якого у деяких випадках немає вибору: торгувати з Росією чи ні. Підтримка західних партнерів, прозорість та участь громадянського суспільства у процесі мирного врегулювання - найпотужніші механізми в Україні сьогодні.