У ТПП України обговорили можливість зниження ПДВ на українські продукти харчування

18.02.2022

Торгово-промислова палата України 17 лютого 2022 року зібрала лідерів та експертів агропродовольчої галузі, народних депутатів і урядовців для дискусії щодо спільного бачення подальших кроків представників влади та бізнесу на тлі запровадження у ЄС нульової ставки ПДВ на харчові продукти.

Участь у дискусії взяли голова фракції «Слуга Народу» у Верховній Раді України Давид Арахамія, народний депутат України Ігор Палиця (Політична партія «ЗА МАЙБУТНЄ»), народний депутат України, Секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, заступниця міністра фінансів України Світлана Воробей, лідери 26 бізнес-асоціацій, підприємці агропродовольчої галузі та експерти.

«Українці віддають перевагу вітчизняним продуктам: 85% товару на полицях наших магазинів – українські. Але вже зараз у наших магазинах деякі імпортні молоко й хліб дешевші за продукцію українських виробників. З липня 2022 року імпорт з ЄС може отримати додаткову перевагу в ціні. Важливо, що представники влади, аграріїв, харчовиків, експертів розуміють серйозність ситуації і готові до відкритої дискусії про підтримку виробника», - зазначив президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков.

На думку експертів, рішення ЄС суттєво вплине на позиції українських виробників на внутрішньому та експортному ринках. Одним із запропонованих варіантів підтримки українських виробників став законопроект № 7023, який передбачає зниження податку на додану вартість на вироблені в Україні продукти харчування до 0%.

Представники влади, аграріїв, харчовиків, експертів висловили свої позиції щодо законодавчої ініціативи депутатської групи «Партія «За майбутнє» № 7023 про зниження до 0% ПДВ на продукти харчування в Україні у відповідь на рішення ЄС.

Основними дискусійними питаннями стали групи харчових продуктів, на які може бути знижено ПДВ та ймовірні комплекси заходів, що дозволять підтримати українських виробників без зниження податку.

Представники бізнесу й економісти наголосили на актуальності зниження ПДВ в Україні на всі групи товарів. За словами старшого економіста Ukraine Economic Outlook. М. Кухара, зараз навколо України формується пояс країн із суттєво привабливішим для бізнесу податковим кліматом і вже час віднайти ефективне рішення для підтримки вітчизняних виробників.

Більшість керівників бізнес-асоціацій задекларували підтримку законопроекту № 7023. Бізнес-спільноти висловили пропозиції щодо «тестового» запровадження нульової ставки ПДВ для окремих груп товарів на визначений строк. І заявили про готовність брати участь у розробці рішень з адміністрування податкових змін.

Автори законопроекту наголосили, що відстоюють позицію нульової ставки ПДВ для основних груп продуктів харчування. Депутати від Партії «За Майбутнє» закликали негайно ухвалити законопроект для захисту українських виробників і споживачів.

Представники органів виконавчої влади висловили свої застереження до законодавчої ініціативи і готовність до подальшої системної роботи з підтримки конкурентоспроможності українських виробників у рамках антиінфляційних заходів та забезпечення доступності вітчизняних продуктів для громадян України.

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія підтвердив ймовірність ухвалення законопроекту. «В якомусь вигляді такий законопроект таки буде затверджено. Шукатимемо компенсатори для потенційних втрат бюджету, шукатимемо збалансоване рішення», - сказав Арахамія.

Сторони погодилися, що проблема актуальна і потребує вирішення найближчим часом. Учасники дискусії домовились проаналізувати висловлені позиції й продовжити консультації у робочому порядку.

Теги: Бізнес, податки