У ТПП України відбувся українсько-іранський бізнес-форум

11.09.2017

Про 5 головних напрямів торговельно-економічного співробітництва України та Ірану – агропромисловий комплекс, машинобудування (зокрема літакобудування), традиційна й альтернативна енергетика, транспорт і гірничодобувна промисловість – йшлося під час українсько-іранського бізнес-форуму, який зібрав із обох сторін майже 200 компаній.

«Із огляду на специфіку роботи з країнами Близького Сходу, Торгово-промислова палата України спроможна посилити свою роль  провідника для українського бізнесу при виході на зовнішні ринки. Іран – один із найперспективніших партнерів для України. Я переконаний: Україні й Ірану варто використовувати та доповнювати інфраструктурні можливості наших країн. Для цього ми маємо все – і досвід, і шанси. А ТПП України та наш партнер – Палата торгівлі, промисловості, надр та сільского господарства Ірану, з президентом якої ми підписали сьогодні меморандум про порозуміння та співпрацю, як провідники бізнесу на ринках наших країн,  і надалі  сприятимуть розширенню взаємодії. Головне, що бізнес позитивно налаштований та прагне до співпраці», – сказав президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Під час пленарної частини обидві сторони  підтвердили пріоритетність українсько-іранських торговельно-економічних відносин.

ТПП Ірану було висловлено побажання бачити українські промислові компанії учасниками спеціалізованих виставок у Тегерані. Це може бути додатковим чинником  виходу української промислової продукції на ринок цієї країни.

«Одна із найголовніших цілей мого візиту – це зміцнення співпраці та розширення торговельних зв’язків Ірану й України. Найперспективнішими сферами  співпраці й інвестування ми вбачаємо науку, технології та інфраструктуру. Україна може долучитися до інвестування в іранські інфраструктурні проекти.  Обидві країни можуть робити спільні інвестиції також і у виробництво автомобілів. Крім того, беручи до уваги потенціал у промисловості та видобувній сфері, можна говорити про розширення співпраці у добуванні корисних копалин. Важливим також є налагодження зв’язків банків Ірану й України. Наша Палата підтримує МСБ і приватний сектор, тож радо консультуватиме з цих питань ТПП України. Однією з наших цілей також є створення підгрунтя для співпраці з українськими підприємствами як на загальнодержавному, так і регіональному рівні», – сказав Голамхосейн Шафеї, президент Палати торгівлі, промисловості, надр та сільського господарства Ірану.

Крім підписання меморандуму про співпрацю, президенти ТПП України й Ірану  домовилися про проведення наступної зустрічі під час роботи Спільної українсько-іранської міжурядової комісії з економічного та торговельного співробітництва.

«Меморандум про взаєморозуміння між ТПП України та Палатою торгівлі, промисловості, надр та сільського господарства Ірану допоможе досягти взаєморозуміння та зріднення міст і регіонів Ірану й України», – зазначив  Хамідреза Гаді, голова Ірансько-Української торгової палати.

У другій частині форуму українські бізнесмени  провели індивідуальні переговори з представниками більш ніж 80 іранських компаній.
Іранські підприємства готові закуповувати промислову продукцію навіть невідомих або маловідомих торгових марок, надаючи їй перевагу перед світовими брендами, якщо така продукція задовольнятиме їхні вимоги стосовно якості та ціни. Гості виявили велику зацікавленість в імпорті з України пшениці, кукурудзи, сої, соняшника та нерафінованої соняшникової олії. Крім безпосереднього імпорту продукції АПК, іранські компанії приваблює оренда сільськогосподарської землі для вирощування зернових та олійних культур для власного споживання або реекспорту в треті країни. Стосовно співпраці в сфері машинобудування, представники іранських організацій і підприємств висловили готовність ввозити з України обладнання та технології для металургійних, машинобудівних заводів, підприємств залізничного транспорту задля прискореної модернізації власного виробництва.

«Від України ми очікуємо затвердження законів «Про інвестиції» та «Про приватний сектор», адже це допоможе поліпишити інвестиційний клімат. Сподіваюся, що у наступному році ми спостерігатимемо ще більше зростання експорту», – підкреслив Мохаммед Бехешті Монфаред, Надзвичайний і Повноважний Посол Ісламської Республіки Іран в Україні.

Іран залишається головним перспективним партнером України на Близькому Сході. Наразі основною сферою економічно-торговельної співпраці з цією країною є сільське господарство, проте існує значний потенціал в інших галузях, зокрема у машинобудуванні та високотехнологічній промисловості. Іранська сторона готова до взаємодії з українськими промисловими та науковими  підприємствами. Водночас, українські підприємства, через значну конкуренцію  з боку європейських компаній, що зростатиме з огляду на сучасний стан відносин Ірану із зовнішнім світом,  мають більш активно використовувати всі шанси представити свою продукцію іранським підприємствам.

Нагадаємо, що з 12 по 15 вересня 2017 року у МВЦ «ІЕС» проходить  ІІ-га Міжнародна виставка «Іран Експорт-2017», присвячена можливостям Ірану у сфері експорту.

Теги: ТППУ, Бізнес, Бізнес-форум, Іран