Україна та Сербія – на порозі підписання Угоди про вільну торгівлю

17.05.2017

З метою прискорення цього процесу у рамках «Днів України у Сербії» пройшов Третій українсько-сербський бізнес-форум. Він був організований поряд із національною експозицією України на Міжнародному сільськогосподарському ярмарку у місті Нові Сад.

«Напрями, в яких могли б співпрацювати Україна та Сербія, стосуються як великого, так і малого та середнього бізнесу. У Сербії відкривається багато тендерних процедур на реалізацію масштабних інфраструктурних проектів. Йдеться про будівництво залізниць і газопроводів, реконструкцію автомобільних магістралей і модернізацію теплоелектростанцій. Що стосується МСП, то це, перш за все, співпраця в харчовій промисловості», – зазначив віце-президент ТПП України Валерій Король.

Україна розглядає Республіку Сербія як ключового партнера в Балканському регіоні і прагне до поглиблення плідної взаємодії з нею в усіх сферах. І Україна, і Сербія стоять перед багатьма схожими викликами при проведенні політичних і економічних реформ за європейськими стандартами. Обидві держави мають однакову стратегічну мету – інтеграцію з Європейським Союзом.

«Активна участь провідних українських компаній у форумі, В2В-переговори з представниками підприємств Балкан і Східної Європи, промоція української культури, української їжі – великий крок уперед для зближення народів обох країн. Із задоволенням можу відзначити відновлення стійкої позитивної динамки в українсько-сербській торгівлі. Це свідчить про те, що наші країни поступово долають негативні наслідки світової фінансово-економічної кризи», – сказав Володимир Рібіч, представник ТПП України у Сербії, Чорногорії та Македонії.

Сербія – привабливий для України ринок, проте Україна поки що не повною мірою проявила свій експортний потенціал у двосторонній взаємодії. На сьогоднішній день Сербська Республіка є одним із основних покупців української продукції, а саме металу і металовиробів, але можливості України як країни-експортера набагато масштабніші, і тому найближчим часом для істотного поліпшення структури вітчизняного експорту слід переходити на продукцію з доданою вартістю і більш високим ступенем переробки.

Теги: ТППУ, Бізнес, підприємництво, представник ТППУ, Сербія, Угода про вільну торгівлю