Україна - Північна Македонія: перша онлайн-зустріч

07.04.2021

Сьогодні відбулась перша онлайн-зустріч між торгово-промисловими палатами України й Північної Македонії з метою налагодження бізнес-контактів між країнами.

Зустріч була проведена за ініціативи Посольства України в Республіці Північна Македонія й Торгово-промислової палати України, а також за сприяння Ради експортерів та інвесторів при Міністерстві закордонних справ України та МЗС Північної Македонії.

Серед учасників президент ТПП України Геннадій Чижиков, директор департаменту економічної дипломатії МЗС України Дмитро Пономаренко, Посол України в Північній Македонії Наталія Задорожнюк, Посол Республіки Північна Македонія в Україні Крум Ефремов, начальник відділу двосторонньої економічної дипломатії МЗС Північної Македонії Ілія Псалтіров і керівники трьох Економічних палат Північної Македонії.

На сьогодні Північна Македонія посідає 3 місце серед торгових партнерів України в Балканському регіоні. Незважаючи на ускладнення умов для міжнародної торгівлі, спричинені розповсюдженням коронавірусу, за даними Державної служби статистики України у 2020 році загальний обсяг торгівлі товарами та послугами між Україною і Північною Македонією зріс на 19% порівняно з 2020 роком і становив близько 100 мільйонів доларів.

Активно розвивається співпраця на рівні Палат. На даний момент діють два меморандуми про співпрацю – з Македонською торговельною палатою і Економічною палатою Північно-Західної Македонії. Також призначено представника ТПП України в Північній Македонії Олександра Рубановича.

«Ми хочемо відігравати важливу роль у налагодженні ефективної комунікації між країнами та створенні сприятливого клімату для бізнесменів, як в Україні, так і в Північній Македонії», -  зазначив президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Представники Палат України і Північної Македонії презентували потенціал країн у сфері економіки та торгівлі. Окрему увагу було приділено питанням взаємного співробітництва та надання допомоги бізнес-компаніям у виході на ринки обох держав. Як наголосив Геннадій Чижиков, наступним кроком у співпраці має стати організація двостороннього бізнес-форуму.

У рамках онлайн-зустрічі також відбулося віртуальне підписання Меморандумів про взаєморозуміння та співпрацю між Радою експортерів та інвесторів при МЗС України та провідними Економічними палатами Північної Македонії. Документи мають на меті сприяти налагодженню взаємовигідної взаємодії між сторонами, обміну корисною інформацією у сфері торгівлі та підприємництва, а також проведенню спільних заходів із залученням провідних підприємств-експортерів двох країн.