Україна розширить обсяги та асортимент експорту до Хорватії

13.06.2017

Це довів українсько-хорватський бізнес-форум, що відбувся у Загребі за участю прем’єр-міністрів обох країн і зібрав до 30 українських і понад 50 хорватських компаній.

«Взаємодія влади з бізнесом  призводить до конкретних позитивних показників для країни. Україна прагне розширити обсяги й асортимент свого експорту до Хорватії за рахунок нарощування продажу товарів із високою доданою вартістю. ТПП України намагається якомога більше залучати до цього процесу  малі та середні підприємства. Переконаний, що малий і середній бізнес обох країн завдяки створенню спільних підприємств може значно покращити своє виробництво. Подібний формат зустрічей дозволяє продемонструвати свій потенціал і укладати вигідні контракти. Так, домовленості, досягнуті під час попередніх форумів, уже дають свої результати, адже деяким компаніям вдалося знайти партнерів у Хорватії та кооперуватися з ними задля виходу на інші ринки. Впевнений, що переговори на цьому форумі не тільки суттєво вплинутить на стан наших торговельно-економічних відносин, але й забезпечать роботою не одну тисячу українських фахівців», –  сказав президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Член ЄС із 2013 року, Хорватія надає можливість доступу до капіталу ЄС через бізнес-співпрацю. Поки що Україна займає 14% товарообігу Хорватії. Цей обсяг торгівлі може бути істотно збільшений. Тільки  за минулий рік український експорт до Хорватії зріс на 5%.

«Попередні два форуми довели, що хорватський бізнес налаштований на налагодження взаємодії з українськими підприємцями. Саме тому торгово-промислові палати України та Хорватії надали ще одну можливість бізнесу обох країн зустрітися та провести перемовини щодо подальшої співпраці. Те, що на форумі вдруге присутні прем’єр-міністри України та Хорватії, Володимир Гройсман та Андрій Пленкович, говорить про зацікавленість влади наших країн вивести співробітництво України та Хорватії на якісно новий рівень», –  сказав представник ТПП України в Хорватії Івіца Піріч.

Враховуючи специфіку наших економік, на форумі у Загребі український бізнес одержав можливість посилити та покращити своє виробництво, активізувати кооперацію з хорватськими підприємцями в таких сферах, як будівництво, суднобудування, енергозбереження, фармацевтика, виробництво торговельного та холодильного обладнання, постачання продуктів харчування та вин, металу тощо. У ході b2b також велися перемовини щодо прямого авіасполучення. Воно б відкрило нові можливості для розвитку торговельно-економічної та культурно-гуманітарної співпраці України та Хорватії.

«Хорватія входить до ТОП-переліку перспективних ринків Експортної стратегії України. Важко розвивати взаємовигідне співробітництво без зручного і швидкого транспортного сполучення. Форум показав, що крім вже існуючої сезонної популярності у зв’язку із туризмом, для розвитку бізнес-зв’язків зростає потреба в зручному регулярному сполученні. Тому, ми почали роботу із залучення перевізників для організації прямого авіасполучення», - сказав Євгеній Дихне, перший заступник генерального директора ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль»,  голова Авіаційного комітету ТПП України.

Мова йшла й про розширення співробітництва у туристичній галузі, зокрема шляхом збільшення кількості спільних туристичних проектів із метою створення об’єктів туристичної інфраструктури в Україні. Це  вже третій українсько-хорватський бізнес-форум за останні півтора роки. Вітчизняні підприємці представляють різноманітні галузі: машинобудування, сільське господарство, фармацевтику, будівництво, торгівлю тощо.

«Хорватія має більш розвинену інфраструктуру, позитивну динаміку роботи з міжнародними інвестиціями. Але в той же час у країні поки що імпорт домінує над експортом утричі, а основні галузі – не високі технології і складне виробництво, а деревообробка, сільське господарство, туризм. Є хороша аналогія: щоб перейти на новий рівень зв’язків для електронів в атомі, потрібно докласти багато енергії. В управлінні країнами так само. Сподіваюся, шлях як України, так і Хорватії буде успішним», – сказала учасниця української делегації Катерина Одарченко, керуючий партнер SIC Group Ukraine.

Форум пройшов на майданчику Господарчої палати Хорватії.

«ТПП України та Господарча палата Хорватії мають партнерські відносини і вже багато років успішно співпрацюють і надають інформаційно-консультативні послуги українським і хорватським підприємцям, розповсюджують ділові пропозиції, проводять обмін іншими інформаційними матеріалами, що регулюють зовнішньоекономічну діяльність у наших країнах», – підкреслив президент Господарчої палати Хорватії Лука Бурілович.

Нагадаємо, 1 червня Європейський парламент підтримав надання Україні додаткових торговельних преференцій. Вони передбачають поглиблену лібералізацію для сільськогосподарської та промислової продукції походженням із України у вигляді як додаткових обсягів безмитних тарифних квот, так і скасування ввізних мит. Фактично це – розширення можливостей для вітчизняних експортерів у виході на ринки держав – членів ЄС.

«Минулого року після першого в історії візиту прем’єр-міністра Андрея Пленковича до України ми розпочали новий етап розвитку взаємовідносин між нашими державами. Переконаний, під час дводенного візиту й участі у роботі українсько-хорватського бізнес-форуму ми значно розширимо сфери нашої співпраці. Пріоритетними є посилення економічної взаємодії та залучення нових інвестицій до України. Про ефективну взаємодію не лише в економічній, але й енергетичній сфері також свідчить досягнута домовленість між «Укргазвидобування» та хорватською компанією «Crosco Integrated Drilling & Well Services Ltd» щодо виконання робіт із буріння у Полтавській області. Сума угоди, укладеної через систему Prozorro, становить 786 млн євро, що на 20% нижче очікуваної вартості. І це лише один із багатьох аспектів взаємовигідної співпраці наших країн», – сказав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Теги: ТППУ, Бізнес, Бізнес-форум, Україна, підприємництво, Володимир Гройсман, Хорватія