Україна та Китай мають значні перспективи посилення співпраці у сферах «зеленої» енергетики, переробки сміття та енергоефективності

30.05.2018

КНР планує інвестувати в український АПК і транспортну логістику, а також виділити понад 2 млрд дол. США для інфраструктурних проектів, телекомунікаційних мереж, відновлювальної енергетики та машинобудування

Чинну законодавчу базу й інвестиційно сприятливе поле для «зелених» інвестицій в Україні презентували китайському бізнесу на Другому українсько-китайському форумі економічного співробітництва.

«Сьогодні нікому не треба пояснювати значення Китаю як торговельного й економічного партнера як у світовому масштабі, так і для України. Це країна, економіка якої є однією з лідируючих у світі. На сьогоднішньому українсько-китайському форумі в ТПП України бачимо активний і зростаючий взаємний інтерес. Понад 50 компаній, які зацікавлені у співпраці з Україною, приїхали до нас, у ТПП України, і продемонстрували свою готовність до партнерства», – сказав Геннадій Чижиков, президент ТПП України.

Крім цього, Китай, як один із провідних гравців світу у «зеленій» енергетиці, бере активну участь у встановленні нових потужностей відновлюваної енергетики в Україні. Відповідний Меморандум підписано Державною агенцією з енергоефективності та енергозбереження України і Національною енергетичною адміністрацією КНР у грудні 2017 р.  На його виконання вже проведено низку переговорів із профільними китайськими відомствами. Разом із китайськими компаніями ініційовано створення спільної Робочої групи з відновлюваної енергетики і вже опрацьовуються питання обміну досвідом щодо стимулювання впровадження «зелених» проектів, а також можливостей розробки та реалізації спільного пілотного проекту з виробництва біогазу.

«Україна як ніколи потребує потужного економічного розвитку та інвестицій, а Китай – надійний партнер у цьому питанні»  − зазначив  Леонід Кравчук, перший Президент України, почесний президент товариства «Україна-Китай».

«Ми цікавимося сільським господарством, китайські підприємства готові співпрацювати з українськими, аби спільними зусиллями інвестувати у розвиток сільського господарства», – зауважив Хе Чженьвей, генеральний секретар Китайської асоціації з розвитку підприємництва за кордоном.

У рамках форуму дві великі організації – Всеукраїнська асоціація східної медицини Art Capital Group і Китайська асоціація боротьби зі старінням Beijing SILON International Culture Development Co., Ltd – підписали меморандум про співпрацю.

«Ми робимо все можливе для заохочення та сприяння співпраці між нашими країнами. Для цього є всі необхідні передумови. Україна та Китай мають давні дружні стосунки. Економіка України відновлюється, проводяться реформи, які породжують пропозиції від китайських інвесторів», –  підкреслив Лю Дзюн, радник з торговельно-економічних питань посольства КНР в Україні.

За останні роки Китай став одним із ключових інвесторів України: його інвестиції вже перевищили 7 млрд дол. США і, за словами китайських урядовців, це тільки початок. У минулому році двосторонній товарообіг зріс на 20% і становив 7,7 млрд дол. США.М

Теги: ТППУ, інвестиції, Китай