(044) 584-28-24  |  (044) 584-28-36 (прес-служба)

УКРАЇНА ТА ПОЛЬЩА ПОНОВИЛИ ДІАЛОГ ПІСЛЯ П’ЯТИ РОКІВ ПАУЗИ

21.04.2017

Прогресуючий процес лібералізації торгівлі між ЄС і Україною та гармонізації стандартів матиме позитивне віддзеркалення у двосторонній торгівлі, інвестиційних відносинах та в економіках Польщі й України. Такої думки дійшли учасники 6-го засідання українсько-польської Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, що розпочалось у Варшаві. У роботі Комісії взяв участь перший віце-президент ТПП України Михайло Непран.

«Інтенсифікація відносин на міжурядовому рівні має забезпечити можливість створення необхідних умов для подальшого розвитку зовнішньоекономічних зв’язків України, а також сприятиме українським підприємцям у співпраці з польськими партнерами», - зазначив Михайло Непран.

Головною метою проведення засідання є подальший розвиток та активізація співробітництва України та Польщі. Члени Комісії підкреслили потребу у взаємодії в активізації підприємництва та регуляторній політиці, митній і податковій сфері, захисті прав інтелектуальної власності, міжрегіональній і транскордонній співпраці. Вони обговорили можливість створення постійно діючого консультативного українсько-польського механізму з промислового розвитку для визначення потенційних взаємовигідних проектів із промислової кооперації.

Українська сторона презентувала останні ініціативи уряду України, спрямовані на максимальне використання можливостей ПВЗВТ: процес приєднання України до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження, започаткування діалогу високого рівня Україна – ЄС щодо горизонтальних питань та окремих галузей промисловості, перше засідання якого було проведено у Брюсселі 1–2 березня 2017 року.

Учасники української делегації ознайомили польську сторону з поточною ситуацією в  українській газотранспортній системі й обговорили стан двостороннього співробітництва в сфері поставок природного газу в регіоні.  Вони вказали на проблемні аспекти у справі реалізації проекту поставки нафти з району Каспійського моря в напрямку перегінних заводів у Чеській Республіці, які належать до PKN ORLEN S.A, підтвердили зацікавленність у таких поставках і запропонували здійснити скоординовані заходи з метою підтримки цього проекту. Йшлося й про  актуальний стан і проблеми реалізації проекту будівництва нафтопроводу «Броди–Адамова застава»,  як складової частини Євроазіатського нафтотранспортного коридору (EAKTRN). Українські учасники поінформували про стан реалізації проекту «Енергетичний міст Україна – ЄС» і підкреслили пріоритетне його значення, як першого кроку на шляху до синхронної роботи енергетичних систем України й Європи. Також вони презентували полякам досвід співробітництва українського банківського сектора з банками розвитку з інших країн, розбудови банківського сектора в Україні та надали пропозиції щодо співпраці у рамках урядової програми «Фінансова підтримка експорту».

Члени Комісії дали оцінку виконанню домовленностей, досягнутих під час 5-го засідання, зокрема щодо активізації діяльності робочих органів Комісії. Вони відзначили проведення засідань робочих груп із питань співробітництва у галузі сільського господарства, в паливно-енергетичному секторі та транспортній сфері, що відбулись у Києві, та з питань використання космічного простору, геопросторової інформації, а також першого засідання польсько-української підкомісії з питань співробітництва оборонних галузей промисловості, які пройшли у Польщі. Найближчим часом заплановано проведення засідань робочих груп із питань торгівлі й інвестицій та туризму.

Теги:ТППУ, Бізнес, Україна, Польща, Міжурядова комісія з питань економічного співробітництва