Україна-Узбекистан: текстильний онлайн-бізнес-форум

27.01.2021

Сьогодні відбувся бізнес-форум на тему співробітництва Узбекистана та України в легкій промисловості за участі представників торгово-промислових палат, дипломатичних представництв і підприємств обох держав.

Узбекистан зацікавлений в експорті сировини до України та завжди готовий до тісної співпраці. У ході бізнес-форуму узбецька сторона висловила три основні пункти співробітництва з Україною:

• сфера вирощування хлопку, завдяки залученню української сільсько-господарської техніки;
  • промисловість, а саме постачання модернізованого оснащення;
  • сфера експорту, що у 2020 році становила більше двох мільярдів дол. США.

«Українська сторона зацікавлена в подальшому торговельно-економічному співробітництві двох держав. Ми плануємо збільшити експорт з Узбекистаном, що значно посилить наші стратегічні відносини. Це – рух взаємних сил», - заявив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Узбекистан.

Пан Алішер Курманов, Посол Узбекистана в Україні, зазначив, що розроблення нової стратегії спіробітництва важливе.

«Повинні бути створені нові робочі органи, які розроблять дорожні карти стосовно розвитку бізнесу. Нам потрібно забезпечити створення нового більш деталізованого форуму з Україною задля зміцнення нашіх двосторонніх відносин», - зазначив пан Курманов.

За результатами форуму представники бізнесу висловили свою зацікавленість у поглибленні співпраці бізнес-секторів Узбекистана та України в економічній та освітній галузях.

Довідково:

Товарообіг за 8 місяців 2020 року збільшився на 28% відповідно з таким же періодом минулого року і склав 249,1 млн дол США. При чому ріст українського експорту в Узбекистан склав 27%.

Основні товари українського експорту до Узбекистану: фармецевтична продукція (24,8%), реактори ядерні, котли, машини (21,0%), вироби з чорних металів (8,1%), чорні метали (7,6%), живі тварини (4,0%).

Основні товари імпорту з Узбекістану: бавовна (16,0%), цинк і вироби з нього (14,3%), їстівні плоди та горіхи (9,9%), трикотажні полотна (9,1%), пластмаси, полімерні матеріали (8,2%), одяг та додаткові речі до одягу, трикотажні (7,1%).

З метою недопущення дефіциту певних товарів на внутрішньому ринку РУз, Президент Узбекистану 3 квітня 2020 р. підписав указ № УП-5978 «Про додаткові заходи підтримки населення, галузей економіки та суб'єктів підприємництва в період коронавірусної пандемії». Відповідно до п. 1 Указу, до 31 грудня 2020 року в Узбекистані запроваджуються нульові ставки мита та акцизного податку при ввезенні товарів згідно з додатком № 1.

Наразі для українських експортерів є важливим те, що знижені митні та акцизні ставки до 0% на товари, зокрема: цукор, м'ясо та харчові субпродукти домашньої птиці, молоко, вершки, загущені або з додаванням цукру та інших підсолоджуючих речовин, яйце птиці свіже, консервоване, мука пшенична або житня, зерно злаків, макаронні вироби) та інше.