Українсько-Казахстанську ділову раду створено при ТПП України

25.06.2020

Вона працюватиме над пожвавленням співробітництва України та Казахстану у торговельно-економічній сфері. До української частини Ділової ради уже увійщло понад 60 компаній і вона відкрита до приєднання.

ТПП України приділяє першочергове значення розвитку економічних відносин із закордонними країнами, використанню різних форм сприяння, в тому числі через створення спільних ділових рад.

«Казахстан  один із головних торговельних партнерів України   у Центральній Азії. Ми бачимо  колосальний потенціал у кооперації. А ще важливо пам’ятати про величезні сусідські ринки   ЄС і Китай. Тому сьогодні ми офіційно, у присутності представників посольств обох країн, започаткували Українсько-Казахстанську ділову раду. Наша мета, як Торгово-промислової палати,  спростити бізнесу взаємодію, продовжувати на мікрорівні допомагати підприємствам  виходити на ринок і комфортно й успішно працювати. Тільки разом ми досягнемо усіх намічених цілей» сказав президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Україна та Казахстан  стратегічні партнери. Для України важлива зовнішньоекономічна підтримка в  час, коли у світі посилюють протекціоністські заходи

Перспективні напрями співпраці бізнесу обох країн  паливно-енергетичний комплекс, переробка та зберігання товарів, електроніка, промисловість тощо.

За словами Арнура Танбая, радника посольства Казахстану в Україні, без волі та бажання бізнесу жодні зусилля не призведуть до результату. Він підкреслив, що певна частка локалізації українського виробництва в Казахстані відкриє бізнесу додаткові можливості.

Головою українською частини Ділової ради обрано Сергія Свистіля, віцепрезидента ТПП України на громадських засадах.

«Обопільний інтерес бізнесу є. Постійні інструменти підтримки Палата забезпечила  – ми створили Торговий дім та Ділову раду. І це приносить позитивні результати. Зростає кількість спільних підприємств. Наша Ділова рада –  це передусім  інструмент і помічник для бізнесу, а також Міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва. Роботи чимало. Перш за все, потрібно працювати  над зростанням товарообігу. Актуальними також є  питання транспорту і логістики»,  сказав Сергій Свистіль.

Серед першочергових проблем, над якими розпочинає роботу Ділова рада,   побудова транзитного коридору, об'єднання товарного потоку, поширення інформації щодо сертифікації продукції на відповідність у Казахстані та можливості участі у тендерних закупівлях, перевірка надійності партнера, інвестування тощо.