(044) 584-28-24  |  (044) 584-28-36 (прес-служба)

«Українці світу – для України»: у ТПП розпочався перший бізнес-форум української діаспори

18.05.2017

Бізнесмени України та діаспори з 15 країн світу вперше за 25 років одержали змогу встановити прямі контакти та обговорити можливості співпраці. Діаспора здатна забезпечити ефективну допомогу в залученні прямих іноземних інвестицій, сучасних технологій, інновацій та великих міжнародних компаній працювати в Україні. Форум створив нові можливості для подальшого втілення заходів з диверсифікації українського експорту та надання практичної допомоги малому і середньому бізнесу під час здійснення експортно-імпортних операцій.

У рамках  роботи  профільних секцій та В2В діалогу за такими напрямами, як  агробізнес, експорт-імпорт, інвестиції та інновації  представники української діаспори - підприємці, що заснували бізнес, зокрема у Литві, Австралії, Італії, Андорі, Іспанії, Португалії та ще у низці країн, розповіли про потреби і можливості кооперації з українською бізнес-спільнотою.

«ТПП України ініціювала форум, аби посприяти залученню  потенціалу діаспори в українську економіку, та за допомогою законодавчих змін створити сприятливе поле для інвестицій, щоб в найближчі роки збільшити інтегровану участь діаспори в економіці України», – зазначив президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Економічний потенціал діаспори досі багато в чому залишається невикористаним. Більш ефективному економічному співробітництву України з діаспорою заважають в основному проблеми, наявні всередині України: це існування монополій і нерівні умови бізнесу. У зв'язку з цим  необхідно пом'якшити торговий режим для іноземних інвестицій.

Нині політика держави по відношенню до діаспори змінилася. На відміну від минулого досвіду, коли діаспора виступала в основному з благодійними проектами, тепер ставиться акцент на інвестиційних програмах, що призведе до скорочення безробіття, бідності та еміграції з України. Також варто використовувати не тільки фінансові, а й інтелектуальні можливості діаспори.

За підсумками  форуму буде створено Робочу групу для співпраці з українцями закордоння, діяльність якої координуватиметься Торгово-промисловою палатою України.

Теги:ТППУ, Бізнес, Бізнес-форум, підприємництво, діаспора