Весна розпочинається знаковою датою для Торгово-промислової палати України!

01.03.2024

1 березня святкуємо 16-ту річницю впровадження системи карнетів АТА в Україні!

Для ТПП України це важлива подія і нагода оцінити вагомий внесок Палати у спільну справу просування вітчизняного бізнесу на світові ринки.

Система карнетів АТА, яка завдяки зусиллям команди фахівців ТПП України стала знаком якості у сфері надання експортних послуг, розвивається.

Торгово-промислова палата України продовжує спрямовувати зусилля на розвиток системи карнетів АТА в Україні.

Одним із чинників розвитку та забезпечення функціонування системи карнетів АТА на всій території України є розроблена фахівцями ТПП України система і впровадження сервісу online-подачі заявки на отримання карнета АТА.

Такий онлайн-сервіс ТПП України запровадила першою серед усіх членів Всесвітньої Ради з питань карнетів АТА Міжнародної торгової палати. У перспективі – впровадження електронних карнетів АТА.

«Виважені рішення, взаємна підтримка, розуміння і цілеспрямованість крок за кроком ведуть до реальних досягнень. Система карнетів АТА, впроваджена в нашій країні Торгово-промисловою палатою України, отримує схвальні відгуки від вітчизняних та зарубіжних колег, і головне – від бізнесу! Міжнародні та вітчизняні рейтинги фіксують стрімкий прогрес у практиці користування карнетами АТА для розвитку міжнародних економічних відносин. Попри усі виклики сьогодення, ми завжди на крок попереду у підтримці експортерів» - зазначив президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков.

Серед переваг використання карнетів ATA:

- умовне повне звільнення від сплати ввізного мита, митних зборів і податків при тимчасовому ввезенні товарів на термін до одного року. Немає потреби надавати за кордоном й будь які грошові застави, депозити, банківські гарантії як забезпечення сплати митних платежів, оскільки сам карнет ATA є такою міжнародною гарантією. Одержувач карнета ATA оплачує тільки послуги організації, що його видала;
- зникає потреба заповнення національних митних документів безпосередньо у кожному пункті пропуску через митний кордон, оскільки карнет ATA заповнюється заздалегідь і містить відривні аркуші для митних органів кожної країни-учасниці, митний кордон якої перетинається;
- однією книжкою ATA вантаж може бути оформлений для тимчасового ввезення (транзиту) в (через) декілька країн-учасниць системи ATA.

Товари, охоплені карнетом ATA, можуть вивозитися та повертатися однією чи декількома партіями.

Завдяки цим перевагам карнети ATA інтенсивно використовуються в багатьох країнах світу.

Теги: карнет АТА, ТППУ, Геннадій Чижиков