Засідання Комітету підприємців у сфері енергоефективності при ТПП України

20.04.2021

Члени Комітету обговорили ситуацію на ринку електричної енергії України, а також можливості та виклики для споживачів різних категорій.

Під час засідання Ігор Блінов, заступник директора з наукової роботи Інституту електродинаміки НАН України, у своїй доповіді висвітлив декілька питань, актуальних для українського ринку електроенергії.

У липні 2019 року було впроваджено лібералізовану модель ринку електроенергії, що сприяло появі нових ринкових сегментів. При цьому відбулися суттєві зміни у правилах відносин між учасниками ринку та принципах ціноутворення. Нова модель надала споживачу право зміни постачальника електроенергії та можливість безпосередньої закупівлі електроенергії у ринкових сегментах.

Пан Блінов охарактеризував основні сегменти оптового ринку та особливості їх функціонування, зокрема структуру ціноутворення та складові розрахунку вартості електроенергії для постачальників і споживачів.

Крім цього, були розглянуті типи постачальників і моделі їх тарифоутворення на роздрібному ринку. Для порівняння, станом на 31 грудня 2018 року, до запровадження реформи, на ринку працювало 206 електропостачальників, в той час як станом на 30 вересня 2020 року їхня кількість становила понад 800 учасників.

Окрему увагу було приділено питанню закупівель електроенергії за тендером. На конкретних прикладах члени Комітету підприємців у сфері енергоефективності при ТПП України обговорили особливості тендерних вимог державних установ і комунальних підприємства.