ОЛЕКСІЙ ЖИТНИК: КАРНЕТ АТА - ПАСПОРТ ДЛЯ ВАШИХ ТОВАРІВ

01.02.2017

Керівник офісу з забезпечення функціонування системи карнетів АТА коментує питання щодо використання карнетів АТА та функціонування системи карнетів АТА в Україні в цілому.

Можливість багаторазового використання карнетів АТА

Карнет АТА, як документ, спрямований на полегшення процедури митного оформлення товарів, що тимчасово вивозяться за кордон. І у цьому контексті його «багаторазовість» є одним з основних факторів, спрямованих на таке полегшення. При цьому слід зазначити, що карнет АТА передбачає не тільки ввезення в декілька країн чи на декілька митних територій товарів, після його вивезення, але й багаторазове вивезення товарів за країни тимчасового вивезення протягом терміну дії карнета АТА. Отже, якщо потенційний власник карнета АТА заздалегідь знає, що, скажімо, протягом року його підприємство відвідає декілька виставок у різних країнах, які працюють у системі карнетів АТА, при поданні заявки до торгово-промислової палати він може зазначити необхідну йому кількість вивезень і ввезень товарів.

Отримання карнета АТА для тимчасового ввезення товарів в Україну

Досить часто до ТПП України звертаються вітчизняні представники ділових кіл із проханням видати карнет АТА для тимчасового ввезення товару із закордону для участі, скажімо, у виставках на території нашої країни. Слід зазначити, що карнет АТА необхідно отримувати у країні, де знаходиться власник товару, який планується тимчасово вивозити за кордон. Отже, наприклад, якщо зарубіжна компанія бере участь у виставці в Україні, то карнет АТА повинна отримувати саме ця зарубіжна компанія у своїй країні, а не українська (наприклад, організатор виставки). У даному випадку співробітник української компанії може бути лише пред’явником у митних органах карнета АТА і товару, що за цим документом переміщується через митний кордон. Взагалі, на відміну від вантажно-митної декларації, у карнеті АТА немає отримувача вантажу, тобто товар був і залишається у власності компанії, яка отримала карнет АТА і яка, власне, володіє цим товаром.

Продовження термінів тимчасового вивезення / ввезення товарів

Хотів би також звернути увагу на те, що існує можливість продовження термінів тимчасового вивезення товарів за карнетами АТА. Як ми зазначали раніше, максимальний термін дії карнета АТА становить один рік. Проте у переважній більшості країн - учасниць Конвенції про тимчасове ввезення є можливість продовжити тимчасове вивезення товарів без фактичного його повернення в Україну на термін іще до одного року. Для цього, щоправда, необхідно власнику карнета АТА заздалегідь (хоча б за місяць до закінчення терміну дії карнета АТА) звернутись до торгово-промислової палати, що видала йому карнет АТА, й отримати новий карнет АТА. Потім необхідно звернутися з відповідними документами до митного органу України, на контролі якого перебуває тимчасове вивезення товару, з проханням про подовження терміну тимчасового вивезення товарів. Таку саму процедуру необхідно здійснити й у зарубіжних митних органах, на контролі яких перебуває тимчасове ввезення. Треба зважати на те, що ці процедури вимагають певного часу. Саме тому ми радимо звертатися за карнетом АТА, що буде видаватися у продовження, за місяць до завершення терміну дії карнета АТА, за яким здійснювалося фактичне вивезення / ввезення товарів.

Теги: карнет АТА, експертна думка