Як зробити доступним кредитування малого та середнього бізнесу?

26.12.2017

Недостатня поінформованість є серйозною перешкодою в отриманні допомоги малим і середнім бізнесом. Серед успішно працюючих можливостей кредитування МСП − послуги консалтингу та фінансування від Програми підтримки малого й середнього бізнесу Європейського банку реконструкції та розвитку, а також програма у партнерстві з Німецько-українським фондом за підтримки уряду Німеччини й ЄС

Кредитування й інші форми підтримки малого та середнього бізнесу в Україні  обговорювались на засіданні комітету підприємців малого та середнього бізнесу при ТПП України. Члени комітету разом із лідерами всеукраїнських і регіональних об’єднань підприємців і роботодавців, керівниками банківських установ, кредитних спілок, лізингових компаній, фахівцями аналітичних центрів, підприємцями та науковцями  ознайомились із інформацією щодо кредитування й інших форм підтримки  МСП.

«ТППУ бере активну участь у розробці й обговоренні стратегій підтримки малого та середнього бізнесу. Це одне з найголовніших питань не тільки нашого комітету, а й ТПП у цілому. Хочу окремо наголосити на необхідності імплементації цих стратегій задля подальшого втілення їх у життя», – сказав віце-президент ТПП України Ростислав Коробка.

Наразі в питанні кредитування немає загальної державної позиції щодо компенсації вартості обліково-кредитних ставок. Учасники дискусії дійшли висновку, що Україні потрібна належна програма страхування і хеджування ризиків малого та середнього бізнесу. Втілювана нині у життя національна стратегія має передбачати не тільки декларативні речі, але й законодавчу підтримку. Задля успішного кредитування державі потрібні політична воля уряду і підтримка Національного банку України, а також можливість створення кредитних спілок на основі бізнес-асоціацій.

«Допомогою у появі кредитних спілок може стати наявність так званих територіальних громад, які, за сприянням своїх мешканців, можуть створювати таку організаційну форму як кредитна спілка», – підкреслив В’ячеслав Ляшенко, доктор економічних наук, професор Інституту економіки та промисловості НАН України.

За результатами опитування МСП, проведеного НБУ за II квартал 2017 року, основними причинами відмови від залучення кредитних коштів були: високі кредитні ставки (67,5%), надмірні вимоги до застави (40%), складна процедура оформлення документів (30,3%), значні коливання курсу гривні до іноземних валют (26,8%).

«ЄБРР в Україні є великим інвестором не лише для потужних компаній. Ми також опікуємося малим і середнім бізнесом. У структурі нашого банку працює група з підтримки та фінансування малого і середнього бізнесу. Серед інструментів підтримки, окрім надання прямого фінансування, є грантова програма консультаційних послуг. Вони надаються малим і середнім підприємствам локальними та міжнародними експертами», – відзначила Юлія Кревська, координатор проектів Групи ЄБРР з фінансування та розвитку МСБ в Україні.

Наразі за підтримки ЄБРР працюють 15 центрів із підтримки малого та середнього бізнесу: 8 − на базі торгово-промислових палат, решта − на базі неурядових і комерційних організацій. Їх основна мета − інформування та надання всієї необхідної інформації стосовно діючих програм і наявних можливостей, а також консультаційних послуг для бізнесу на регіональних рівнях.

Теги: ТППУ, Бізнес, кредитування